Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using single paragraph outlines to plan an effective argument

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use single paragraph outlines to plan a written response.

      Key learning points

      1. Open writing with a hook - this could be anecdotes or rhetorical questions
      2. Ensure viewpoint, purpose and audience is established early on
      3. Have at least three clear points that you will address, each supported with rhetorical devices
      4. Ensure that you have a clear closing - it could reference the opening of the text

      Keywords

      • Vexation - If you are vexed, you are extremely angry and annoyed.

      • Extortionate - If something is extortionate, it is incredibly expensive.

      • Fleeting - If an emotion is fleeting, it doesn’t last very long.

      • Finesse - If you finesse something, you do it cleverly and skilfully.

      • Zeal - If you show zeal, you are showing great enthusiasm and energy.

      Common misconception

      Students believe that the topic sentence has to be a straight-forward statement of opinion.

      The topic sentence, like any other part of their writing, can be written creatively, forcing the reader to infer the writer's opinion.

      Teacher tip

      In the second learning cycle, when the students' topic is revealed, take some time to brainstorm ideas about who loud music might affect and how. Students will then have plenty of ideas to use to plan their single paragraph outlines.

      Equipment

      You will need access to a copy of the model answer used for this lesson. You will find this in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When do you not start a new paragraph?

      new time
      new place
      new person
      new topic
      Correct answer: new sentence

      Q2.
      What is the correct way to structure your work? Put the sections in order from first to last.

      1 - Introduction
      2 - Reason 1
      3 - Reason 2
      4 - Reason 3
      5 - Conclusion

      Q3.
      Which of the following answers should we include in the conclusion of our work?

      give another reason
      Correct answer: restate our opinion
      Correct answer: call to action
      use another example

      Q4.
      What is a call to action?

      where we tell the reader the actions we have taken to support our cause
      where we give the reader specific detail about the cause we are supporting
      Correct answer: where we tell the reader exactly how they can support our cause
      where we give the reader or audience our phone number so they can support us

      Q5.
      We can use to appeal to the reader or audience's feelings, so that we can elicit specific emotions from them.

      Correct Answer: emotive language, Emotive Language, Emotive language

      Q6.
      Match the structural techniques to their definitions.

      Correct Answer:zoom in,concentrating on small detail before the bigger picture

      concentrating on small detail before the bigger picture

      Correct Answer:shift in focus,changing your attention from one topic to another

      changing your attention from one topic to another

      Correct Answer:mirroring,reflecting ideas from the beginning of the text, at the end

      reflecting ideas from the beginning of the text, at the end

      Correct Answer:extended metaphor,carrying a comparison of 2 similar things throughout a text

      carrying a comparison of 2 similar things throughout a text

      Correct Answer:single sentence paragraph,isolating one sentence from the rest of the text for effect

      isolating one sentence from the rest of the text for effect

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is not part of a single paragraph outline?

      topic sentence
      supporting detail
      Correct answer: additional detail
      closing sentence

      Q2.
      The supporting detail is:

      the overall argument of your piece
      the evidence for your opinion
      Correct answer: the information and ideas you will use
      the examples you will give

      Q3.
      Which of the following correct answers must you consider before you can plan your single paragraph outlines?

      Correct answer: the form, audience and purpose of the task
      Correct answer: the perspective you will adopt
      Correct answer: your opinion on the topic
      the examples you will give
      what vocabulary you might use

      Q4.
      How long should a single paragraph outline take you? Choose the most appropriate response.

      Up to two minutes
      Correct answer: Up to five minutes
      Up to ten minutes
      Up to twenty minutes
      Up to sixty minutes

      Q5.
      If something is very expensive, it can be described as

      Correct Answer: extortionate, Extortionate., Extortionate

      Q6.
      Here are some techniques for creating an engaging opening. Match the techniques up to the examples.

      Correct Answer:Anecdote,When I was younger, my father always...

      When I was younger, my father always...

      Correct Answer:Hypothetical situation,Imagine this: you're sitting on your sofa...

      Imagine this: you're sitting on your sofa...

      Correct Answer:Rhetorical question,What's the worst thing you've ever done?

      What's the worst thing you've ever done?

      Correct Answer:Direct address,How many of you have....

      How many of you have....


      To help you plan your 11 English lesson on: Using single paragraph outlines to plan an effective argument, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...