Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'A Christmas Carol': the novella as a Gothic text

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise Gothic conventions in 'A Christmas Carol' and explain how Dickens uses them.

      Key learning points

      1. Dickens uses Gothic conventions as a way to greater explore immoral behaviour in society.
      2. Scrooge could be viewed as a typical Gothic protagonist: isolated and egotistical.
      3. Scrooge can be said to be in a liminal state of his metamorphosis for much of the novella.
      4. There are many examples of battles between good and evil (or moral and immoral) in the text.
      5. The gothic genre gives Dickens a great backdrop within which to frame his message of social responsibility.

      Keywords

      • Egotistical - being self-centered and believing that the world revolves around you.

      • Liminality - at a boundary or transitional point between two contrasting elements.

      • Metamorphosis - the process of transformation from an immature form to a more responsible form in distinct stages.

      • Convention - the way in which something is done - the common features of something.

      • Transgressive - involving the violation of moral or social boundaries.

      Common misconception

      Students might think that Scrooge is evil.

      Scrooge is not evil - he is immoral. A distinction between the two needs to be clarified.

      Teacher tip

      Ask students by the end of the lesson whether they think 'A Christmas Carol' is a quintessential gothic text, or whether it just contains gothic elements. Get them to debate using the conventions.

      Equipment

      You will need access to a copy of Charles Dickens' 'A Christmas Carol' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the four ghosts in 'A Christmas Carol' is Scrooge most afraid of?

      Marley's Ghost
      The Ghost of Christmas Past
      The Ghost of Christmas Present
      Correct answer: The Ghost of Christmas Yet to Come

      Q2.
      Which colours do we tend to consider 'Gothic' colours?

      Correct answer: red
      yellow
      Correct answer: black
      pink
      orange

      Q3.
      How did the Victorians feel about Gothic literature?

      They hated it and found it horrifying.
      They were happy to read it but were mostly indifferent.
      Correct answer: They were fascinated with Gothic literature.

      Q4.
      What might the word 'transgression' mean?

      when someone behaves very aggressively in a hostile manner
      when someone acts in a very moral and upstanding way
      Correct answer: when someone's behaviour crosses a moral or social boundary
      when a person travels across a county line

      Q5.
      Which of the following is not an example of something supernatural?

      unicorn
      ghost
      vampire
      werewolf
      Correct answer: bat

      Q6.
      In which of these staves from 'A Christmas Carol', does Dickens use the corresponding spirit to create the most frightening atmosphere?

      Stave 1
      Stave 2
      Stave 3
      Correct answer: Stave 4
      Stave 5

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is not a Gothic convention?

      violence and excessive emotional states
      the power of the unconscious mind
      Correct answer: an inspirational and powerful protagonist
      a battle between good and evil
      a dark, mysterious and remote setting

      Q2.
      In what way can Scrooge be considered as an isolated and egotistical protagonist in 'A Christmas Carol'?

      Correct answer: Scrooge isolates himself from society.
      Scrooge is charitable in the end of the novella.
      Scrooge treats his employee with respect and kindness.
      Correct answer: Scrooge has a selfish world view.
      Scrooge is concerned about Tiny Tim's future.

      Q3.
      Throughout the middle section of 'A Christmas Carol,' Scrooge can be said to be in a state of transformation.

      Correct Answer: liminal, Liminal, liminal., Liminal.

      Q4.
      A caterpillar turning into a butterfly is an example of what process?

      birth
      Correct answer: metamorphosis
      devolution
      liminality
      transgression

      Q5.
      Complete the sentence: A common Gothic __________ is the battle between good and evil.

      Correct Answer: convention, Convention., convention.

      Q6.
      Which Gothic conventions does this quotation from 'A Christmas Carol' exemplify: "The ways were foul and narrow; the shops and houses wretched; the people half-naked, drunken, slipshod, ugly"?

      violence and excessive emotional states
      the power of the unconscious mind
      a battle between good and evil
      Correct answer: a dark and remote setting
      an atmosphere of mystery, secrecy or suspense

      To help you plan your 11 English lesson on: 'A Christmas Carol': the novella as a Gothic text, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...