Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Jekyll and Hyde': urbanisation and social divisions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse how Stevenson uses his descriptions of Victorian London to explore the impact of the Industrial Revolution.

      Key learning points

      1. Victorian London was noisy, overcrowded, and diverse, with people from various cultural backgrounds and social classes.
      2. The Industrial Revolution transformed London, causing pollution, a huge class divide and feelings of alienation.
      3. The novella explores human duality in Victorian society, reflecting conflict between progress and primal instincts.
      4. Stevenson's descriptions of setting create an ominous atmosphere, perhaps implying Hyde is an evil, immoral character.
      5. Descriptions of the fog suggest the progress of the Industrial Revolution obscured a darker side of Victorian society.

      Keywords

      • Pathetic fallacy - the attribution of human emotion to inanimate objects, nature, or animals

      • Industrial Revolution - a period of major industrial and technological advancements, transforming economies and societies

      • Ominous - suggesting something bad or threatening is about to happen

      • Alienation - a feeling of disconnection or isolation from society, work, or one's environment

      • Foreshadows - hints at or predicts a future event in a story

      Common misconception

      There isn't much point analysing setting to learn about theh characters or themes of text; it just provides the scenery for the action to take place in.

      Often writers use setting to subtly foreshadow events or symbolise important paralells to characters. Analysing settings is a useful way to learn more about characters and key themes.

      Teacher tip

      There are many other decriptions of setting in the novella. To challenge pupils, you could encourage them to find their own description of setting to annotate for Task B, instead of using the one provided in the additional materials.

      Equipment

      You will need access to specific extracts from 'The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde' by Robert Louis Stevenson. You can find the extracts in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Language may offend

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a slum?

      a wealthy, well-kept neighbourhood
      a rural area with farms and open land
      Correct answer: an overcrowded urban area with poor living conditions
      a large industrial factory

      Q2.
      Which of these happened as a result of the Industrial Revolution?

      a decrease in the urban population
      improved working conditions for all
      Correct answer: an increase in pollution, causing widespread health problems
      less reliance on machinery in factories

      Q3.
      Which of the following words is an example of an adjective?

      Correct answer: golden
      running
      quietly
      box

      Q4.
      Which of the following adverbs does Stevenson use in Chapter 1 of 'Jekyll and Hyde' to emphasise how cruel and merciless Hyde was when he trampled over the young girl?

      "quickly"
      Correct answer: "calmly"
      "joyously"
      "violently"

      Q5.
      Which of these statements are true of the Victorian era?

      Victorians were given houses to live in by their employers.
      Correct answer: Many poor Victorians live in cramped, unsanitary accommodation.
      Many Victorians moved from big cities to the countryside.
      Correct answer: Many Victorians suffered health problems due to poor living conditions.

      Q6.
      In what way did poor Victorians face social stigma from the wealthier classes?

      Correct answer: they were seen as inferior and blamed for their poverty
      they were celebrated for their hard work and resilience
      they were given generous support and assistance
      they were admired for their contributions to society

      6 Questions

      Q1.
      What caused the 'pea souper' fogs in Victorian London?

      ocean mist and heavy rain
      Correct answer: factory pollution and burning coal
      forest fires
      volcanoes

      Q2.
      What was one major impact of the Industrial Revolution on London?

      improved public health
      population decline
      Correct answer: overcrowding
      less traffic

      Q3.
      Which of these words would you use to describe Victorian London?

      tranquil
      Correct answer: unsanitary
      equal
      Correct answer: foggy
      Correct answer: bustling

      Q4.
      Complete the following sentence: 'The Industrial Revolution transformed the city, worsening pollution, widening the class divide and causing feelings of .'

      Correct Answer: alienation

      Q5.
      Which method is being described here: 'hinting at or predicting a future event in a story'?

      pathetic fallacy
      Correct answer: foreshadowing
      metaphor
      alliteration

      Q6.
      What is significant about Stevenson's descriptions of the fog in 'Jekyll and Hyde'?

      it shows that London has terrible weather
      Correct answer: it implies that technology obscured darker aspects of the Industrial Revolution
      it implies that Hyde was really Henry Jekyll
      it suggests that this novella is a ghost story

      To help you plan your 11 English lesson on: 'Jekyll and Hyde': urbanisation and social divisions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...