Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding and planning open letters

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the various purposes of an open letter and use examples to inspire my own.

      Key learning points

      1. Open letters are letters with intended recipients but made publicly available for anyone to read.
      2. Open letters may be written to raise awareness on topics or galvanise the public.
      3. Open letters can be written by anyone to any person, group or indeed thing.
      4. Open letters have various purposes such as: entertain, complain, encourage, provide hope.
      5. Open letters are usually inspired by a topic that the writer feels strong positive or negative emotions towards.

      Keywords

      • Hobbyist - a person who pursues a particular hobby

      • Galvanise - shock or excite someone into taking action

      • Conquest - the act of taking control or possession of land

      • Ocmplacence - a feeling of calm satisfaction that prevents you from trying harder

      Common misconception

      Students may believe that open letters have to be written to those in powerful positions.

      There are open letters on a wide range of topics and niches. All that an open letter requires is a strong feeling about something.

      Teacher tip

      Tell students what/who you would write an open letter to. This will help students share their genuine interests, which is important as open letters portray strong opinions.

      Equipment

      You will need Siegfried Sassoon's 'Soldier's Declaration'. It is in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the key term with the correct definitions.

      Correct Answer:form,text type

      text type

      Correct Answer:purpose,why the text is being written

      why the text is being written

      Correct Answer:audience,who the text is addressed to

      who the text is addressed to

      Q2.
      Which of the following are examples of text form?

      Correct answer: email
      Correct answer: blog
      Correct answer: letter
      explanation
      reason

      Q3.
      Which of the following are purposes in writing?

      Correct answer: explain
      Correct answer: persuade
      Correct answer: argue
      letter
      blog

      Q4.
      In writing, what do we mean by structure?

      Correct answer: the way a text is organised
      the way a text uses language
      the way a text is analysed

      Q5.
      Which of these is the less strong emotion?

      Correct answer: boredom
      hate
      awe
      distraught
      love

      Q6.
      If we are writing a letter hoping to persuade someone to do something, why is it important that we understand what they think?

      to identify the reason for doing something
      to show that you are a caring person
      Correct answer: to anticipate any objections they might have

      6 Questions

      Q1.
      What is an open letter?

      a letter that is never officially sent
      a letter intended to be read by one person only
      Correct answer: a letter with a specific recipient, made public for everyone to read

      Q2.
      Which word means to shock or excite someone into taking action?

      pursue
      Correct answer: galvanise
      conquest

      Q3.
      Every open letter is prompted by ...

      frustrations.
      love.
      Correct answer: a strong feeling about a topic.
      social justice.

      Q4.
      In his open letter 'A Soldier's Declaration' what does Siegfried Sassoon accuse those at home of being?

      cowards
      Correct answer: complacent
      brutal
      brave

      Q5.
      Why did Siegfried Sassoon write 'A Soldier's Declaration'?

      Correct answer: to express his disapproval and encourage an end to war
      to report on his victories on the battlefield
      to say goodbye to his loved ones

      Q6.
      What might be the purpose of an open letter titled: 'An open letter to Mondays'?

      to galvanise the public
      to express awe
      Correct answer: to complain

      To help you plan your 11 English lesson on: Understanding and planning open letters, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...