Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Applying reading strategies to non-fiction texts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use titles, context and language to determine the purpose, form and audience of different texts.

      Key learning points

      1. It is important to be clear about the form, purpose and audience of a non fiction text.
      2. We can use the title and context to determine a text’s form, purpose and audience.
      3. Identifying the language used in the opening of the text can also help us identify the form, purpose and audience.
      4. We should look to see if the language used is formal or informal and identify the tone being used.

      Keywords

      • Indigenous - the original inhabitants of a country are called the indigenous population

      • Memorable - if something is memorable, you are unlikely to ever forget it

      • Regret - if you regret something, you are sorry you did it or that it happened

      • Commissioned - being commissioned to do something means being asked or told to do it

      • Didactic - a person who is didactic likes to teach, particularly in an authoritative way

      Common misconception

      Students sometimes think that a text has a sole purpose e.g. only to persuade or only to argue.

      Draw their attention to the tone of Mark Twain's speech - he's quite humorous.

      Teacher tip

      You could generate a good debate by asking students to discuss all the advice they've received.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are examples of non-fiction texts?

      Correct answer: history book
      Correct answer: newspaper article
      novel
      collection of short stories
      Correct answer: restaurant review

      Q2.
      Match the word with the definition.

      Correct Answer:form,the text type

      the text type

      Correct Answer:purpose,the reason why the writer wrote the text

      the reason why the writer wrote the text

      Correct Answer:audience ,the person or group of people being addressed by the text

      the person or group of people being addressed by the text

      Q3.
      Which of the following is an example of a text's purpose?

      Correct answer: to argue
      Correct answer: to shock
      to organise sentences
      to be accurate

      Q4.
      What word class are the following words: we, our, us? They may be referred to as inclusive or collective ...

      Correct Answer: pronouns, pronoun

      Q5.
      What do we mean when we say the context of a text?

      The style in which it was written.
      Correct answer: The circumstances in which it was written.
      The effect a text has on a a reader.

      Q6.
      Which of the following is not a valid description of the use of prediction skills before reading complex texts?

      Predicting is the beginning of engagement with the text.
      Correct answer: Predicting allows us to guess at the topic of the text.
      Predicting links our new reading to previous reading we may have done.
      Predicting links our new reading to other knowledge we have.

      6 Questions

      Q1.
      If you are didactic, you like to ...

      read
      write
      Correct answer: teach
      learn

      Q2.
      What word, beginning with 'I', do we call the original population of a country?

      Correct Answer: indigenous

      Q3.
      What word beginning with 'R' expresses deep sorrow for a hurt caused?

      Correct Answer: regret, regretful

      Q4.
      What word is missing from the following sentence: 'When you approach a non-fiction text, you can make predictions from title, context and '?

      Correct Answer: language, words

      Q5.
      Match the words with the type of language used.

      Correct Answer:our nation's history ,inclusive language

      inclusive language

      Correct Answer:blemished ,vivid language

      vivid language

      Correct Answer:I move that today we honour,formal language

      formal language

      Correct Answer:my young friends,informal language

      informal language

      Correct Answer:always obey your parents,imperative language

      imperative language

      Q6.
      Which of the following are not true of non-fiction writing?

      Correct answer: It has one solo purpose.
      Correct answer: It should be serious.
      It can be on any topic.
      It can use many of the linguistic techniques you find in fiction.

      To help you plan your 11 English lesson on: Applying reading strategies to non-fiction texts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...