Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding ideas of humanity and oppression in Zephaniah's 'We Refugees'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Zephaniah presents the struggle of refugees in his poem.

      Key learning points

      1. Zephaniah's poem focuses on the struggle of refugees and how badly they are treated by many in society.
      2. Zephaniah uses the pronoun 'we' in the title to remind readers that anyone could become a refugee in their life.
      3. Zephaniah is a strong advocate for human rights.

      Keywords

      • Refugee - a person who has been forced to leave their country in order to escape war, persecution, or natural disaster.

      • Displacement - the action of moving something from its place or position.

      • Persecution - hostility and ill-treatment, especially on the basis of ethnicity, religion, or sexual orientation.

      • Oppression - prolonged cruel or unjust treatment or exercise of authority.

      • Universal - relating to or done by all people or things in the world or in a particular group; applicable to all cases.

      Common misconception

      That an economic migrant and a refugee are the same thing.

      A refugee is someone who has been forced to leave their country in order to escape war, persecution or natural disaster.

      Teacher tip

      It would be useful to discuss the concept of a refugee before the lesson and perhaps list examples of recent events that have caused people to become refugees.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Edexcel Belonging anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      To be "hated" implies that people think __________ of you.

      highly
      Correct answer: very poorly
      positively
      Correct answer: negatively

      Q2.
      The word "we" suggests which of the following?

      an indvidual
      someone else
      Correct answer: a group of people

      Q3.
      'The action of moving something from its place or position' is the definition of which word beginning with 'd'?

      Correct Answer: displacement, displace, displaced

      Q4.
      'A person who has been forced to leave their country in order to escape war, persecution, or natural disaster' is the definition of which word beginning with 'r'?

      Correct Answer: refugee

      Q5.
      'The action or practice of inflicting severe pain or suffering on someone' is the definition of which word beginning with 't'?

      Correct Answer: torture

      Q6.
      'Prolonged cruel or unjust treatment or exercise of authority' is the definition of which word beginning with 'o'?

      Correct Answer: oppression, oppress

      6 Questions

      Q1.
      In 'We Refugees', Zephaniah implies that refugees are treated ...

      with respect.
      Correct answer: very badly.
      generously.

      Q2.
      It is estimated that how many people worldwide were forcibly displaced by the end of 2023?

      2 million
      67.9 million
      Correct answer: 117.3 million

      Q3.
      'Relating to or done by all people or things in the world or in a particular group; applicable to all cases' is the definition of which word beginning with 'u'?

      Correct Answer: universal

      Q4.
      Words such as "hurricane" and "pray" in Zephaniah's 'We Refugees' imply that people can become refugees through which of the following?

      Correct answer: natural disasters
      war
      Correct answer: religious persecution

      Q5.
      'Hostility and ill-treatment, especially on the basis of ethnicity, religion, or sexual orientation' is the definition of which word beginning with 'p'?

      Correct Answer: persecution, persecute

      Q6.
      Zephaniah's use of "they" in 'We Refugees' rather than specific names implies which of the following?

      Correct answer: that the persecution of people happens all over the world
      that he doesn't want to offend people by naming them
      that he doesn't know the names of the persecutors

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding ideas of humanity and oppression in Zephaniah's 'We Refugees', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...