Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding how Blakemore presents multiculturalism in 'Peckham Rye Lane'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Blakemore presents multiculturalism in Peckham in ‘Peckham Rye Lane’.

      Key learning points

      1. Peckham is an area of South East London, known for having multicultural community.
      2. The poem follows the speaker on a bus, describing what they see out of the window.
      3. Arguably, we might see the poem as an expression of multiculturalism.
      4. Blakemore references Blake, a Romantic poet, who believed in individualism and freedom.

      Keywords

      • Multicultural - relating to or containing several cultural or ethnic groups within a society

      • Gunmetal - a type of bronze – an alloy of copper, tin, and zinc; a greyish-blue colour

      • Belonging - a feeling of being happy or comfortable as part of a particular group

      • Realistic - representing things in a way that is accurate and true to life

      • Romanticism - an artistic movement from the late 18th and early 19th century, focused on emotions and nature

      Common misconception

      That poems always consider the speaker's individual feelings and emotions.

      Poems often use the speaker as a way of observing life around them and commenting on wider society.

      Teacher tip

      It would be useful to consider ideas of multiculturalism before this lesson so pupils are secure in the definition.

      Equipment

      You will need a copy of the Edexcel 'Belonging' anthology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'An artistic movement from the late 18th and early 19th century, focused on emotions and nature' is known as .

      Correct Answer: Romanticism

      Q2.
      We typically associate angels with which of the following ideas?

      temptation
      Correct answer: peace
      chaos
      Correct answer: comfort

      Q3.
      Stereotypically, which of the following ideas do we associate with London?

      Correct answer: noise and movement
      peace and quiet
      green, open spaces
      Correct answer: urban, crowded spaces

      Q4.
      A feeling of being happy or comfortable as part of a particular group' is the definition of .

      Correct Answer: belonging

      Q5.
      Which of the following words are synonyms for the colour grey?

      mauve
      Correct answer: gunmetal
      liquorice

      Q6.
      'A metal made by combining two or more metallic elements' is the definition of ...

      Correct answer: an alloy.
      an aluminium.
      a precious metal.

      6 Questions

      Q1.
      How old was Blakemore when she wrote 'Peckham Rye Lane'?

      10
      13
      Correct answer: 15
      20

      Q2.
      'Representing things in a way that is accurate and true to life' is the definition of .

      Correct Answer: realistic

      Q3.
      The words "jellyfish" and "briny" from Blakemore's 'Peckham Rye Lane' create images of the .

      Correct Answer: sea, ocean

      Q4.
      Blakemore's 'Peckham Rye Lane' ends on which of the following words?

      "radiate"
      Correct answer: "comfort"
      "weapons"
      "meat"

      Q5.
      Which of the following are likely reasons for Blakemore choosing to reference William Blake in 'Peckham Rye Lane'?

      Correct answer: Blake had visions of angels throughout his life.
      As a Romantic poet, Blake argued for appreciation of nature.
      Correct answer: As Romantic poet, Blake fought against oppressive institutions.

      Q6.
      'Relating to or containing several cultural or ethnic groups within a society' is the definition of .

      Correct Answer: multiculturalism, multi-culturalism, multi culturalism

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding how Blakemore presents multiculturalism in 'Peckham Rye Lane', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...