Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Having productive discussions in response to a non-fiction text

      Lesson details

      Learning outcome

      I can effectively discuss how a writer uses language to present a powerful message.

      Key learning points

      1. Language is empowering and enables us to enact social or political changes.
      2. Having a consistent method will help to make sure your annotations are efficient and easy to understand.
      3. Effective discussions will take turns, develop ideas, use evidence and respond to the other speaker.
      4. Adverbs such as 'arguably' and 'undeniably', can be used to show the extent to which we agree with an idea or statement.

      Keywords

      • Instigate - to initiate or provoke an action or event, usually with a specific outcome

      • Transformative - something that has the power or force to bring about change, often in a positive or impactful way

      • Productive - to accomplish something in an efficient and effective way

      • Sustain - to maintain or uphold something

      • Resilience - the ability to adapt or bounce back from difficult situations

      Common misconception

      That discussions are just 'chats' and aren't that important.

      Think about all of the times you may need to use your verbal skills e.g an interview or presentation. Being able to articulate yourself well verbally is an important skill to have.

      Teacher tip

      Learning cycle 2 can be completed as a written task, if discussion is not a viable option.

      Equipment

      You will need access to a copy of 'A letter to the dreamers' by Serena Williams, published by 'Porter', 2016.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What do we mean by the term annotation?

      writing down key quotes
      Correct answer: a note with a brief explanation
      highlighting key words

      Q2.
      What method used by writers is being described here: 'the recurrence of a word or phrase.'?

      Correct Answer: repetition

      Q3.
      Which example below is the first person pronoun?

      Correct answer: I/my
      you/your
      he/she/they

      Q4.
      What method is being used here: Perhaps you can recall a dream that defined your childhood?

      fact
      hyperbole
      Correct answer: direct address

      Q5.
      Have you ever noticed that no one says 'male athlete' when praising the world’s top sportsmen? This is an example of a...

      Correct Answer: rhetorical question

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definition.

      Correct Answer:Instigate,initiate or provoke an action

      initiate or provoke an action

      Correct Answer:Productive,accomplish something in an efficient way

      accomplish something in an efficient way

      Correct Answer:Sustain,maintain or uphold something

      maintain or uphold something

      Correct Answer:Resilience,ability to adapt

      ability to adapt

      Q2.
      Powerful language can enact social or changes.

      Correct Answer: political

      Q3.
      A productive discussion involves...

      Correct answer: taking turns.
      Correct answer: using evidence/reasons.
      disagreeing with the other speaker.
      Correct answer: responding to the other speaker.
      Correct answer: developing ideas.

      Q4.
      Match the discussion stem with the correct example phrase.

      Correct Answer:Agree with their comment,I share the same viewpoint because…

      I share the same viewpoint because…

      Correct Answer:Build on their comment,Another aspect to consider would be…

      Another aspect to consider would be…

      Correct Answer:Challenge their comment,I see it differently because…

      I see it differently because…

      Q5.
      What symbol could you use to identify key vocabulary in your annotations?

      Correct answer: circle
      square brackets
      star

      Q6.
      What type of word is useful to use in front of an statement you make to show the extent to which you agree?

      noun
      adjective
      Correct answer: adverb
      verb

      To help you plan your 10 English lesson on: Having productive discussions in response to a non-fiction text, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...