Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Selecting and using quotations from an unseen poem

      Lesson details

      Learning outcome

      I can select and analyse quotations from an unseen poem.

      Key learning points

      1. When selecting judicious quotations, you might ask which are the most evocative to you.
      2. You also might ask which quotations create a sense of tone and mood.
      3. When using quotations, you might ask which word(s) you'd zoom in on.
      4. You then might explore the connotations of those word(s) and make inferences.

      Keywords

      • Inference - a conclusion reached on the basis of evidence and reasoning

      • Judicious - having or showing reason and good judgement in making decisions

      • Evocative - bringing strong images, memories or feelings to mind

      • Vulnerable - able to be easily hurt, influenced or attacked

      • Connotation - a feeling or idea that is suggested by a word in addition to its basic meaning

      Common misconception

      That you should select quotations by spotting methods within a poem.

      While analysing methods is an important part of understanding a text, selecting quotations should focus on which word(s) create an evocative impression.

      Teacher tip

      Sharing the pupils' answers to the tasks would be a good way of showing them that we all respond personally and individually to unseen texts.

      Equipment

      You will need access to a copy of Andrew Forster's 'Mother, Diving'. It's available in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'A conclusion reached on the basis of evidence and reasoning' is the definition of .

      Correct Answer: inference, an inference

      Q2.
      'A feeling or idea that is suggested by a word in addition to its basic meaning' is the definition of .

      Correct Answer: connotation, a connotation

      Q3.
      The quality of 'bringing strong images, memories, or feelings to mind' is known as being ...

      emphatic.
      Correct answer: evocative.
      empathetic.

      Q4.
      What might the image of a dolphin represent in a text?

      love
      Correct answer: freedom
      Correct answer: wisdom

      Q5.
      What does it mean to taunt someone?

      Correct answer: to intentionally annoy and upset someone
      to comfort and calm someone
      to intentionally motivate someone and lift them up

      Q6.
      Match the word or image with the connotation.

      Correct Answer:bird,freedom

      freedom

      Correct Answer:strode,power and purpose

      power and purpose

      Correct Answer:charged,energy

      energy

      6 Questions

      Q1.
      'Able to be easily hurt, influenced, or attacked' is the definition of being .

      Correct Answer: vulnerable

      Q2.
      'Having or showing reason and good judgement in making decisions' is the definition of .

      Correct Answer: judicious, being judicious

      Q3.
      Which of the following words imply the mother's freedom in Forster's 'Mother, Diving'?

      Correct answer: "guillemot"
      "held"
      Correct answer: "sprang"

      Q4.
      Which word from Forster's 'Mother, Diving' suggests the mother's tension?

      Correct answer: "clenched"
      "dolphin"
      "charged"

      Q5.
      Which of the following words from Forster's 'Mother, Diving' would you choose to show a positive power?

      "shrugged"
      "taunted"
      Correct answer: "strode"

      Q6.
      Why might the quotation "Mother" from Forster's 'Mother, Diving' not indicate vulnerability?

      Stereotypically, women are seen as strong and powerful.
      Correct answer: The capitalisation of "Mother" could show importance.
      The capitalisation of "Mother" could show formality.

      To help you plan your 11 English lesson on: Selecting and using quotations from an unseen poem, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...