Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring the opening of ‘Macbeth’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the opening scene of ‘Macbeth’, focusing on Shakespeare’s use of foreboding.

      Key learning points

      1. The opening scene is used to foreshadow events later in the play
      2. The supernatural is an important theme in the play
      3. The witches being in the opening scene illustrates their importance to the plot

      Keywords

      • Familiar - When used as a noun, a familiar is a term which refers to a witch’s demon.

      • Foreboding - If something is foreboding, it gives the impression that something bad is going to happen.

      • Staging - Staging is how a play is presented on stage. Staging is influenced by stage directions and directorial decisions.

      • Pathetic fallacy - Pathetic fallacy is the use of weather to reflect the mood and tone of characters and their situation.

      • Ominous - If something is ominous, it give the impression that something bad is going to happen.

      Common misconception

      The first scene is an exciting spectacle but not important to the rest of the play.

      Despite its length, this scene grounds us in the atmosphere and main themes of the play.

      Teacher tip

      Spend time on the second CfU of Learning Cycle 2 to draw out this scene's importance, and how the themes it sets up are developed in the play.

      Equipment

      You need access to a copy of William Shakespeare's 'Macbeth'.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What type of text is 'Macbeth'?

      a novel
      a non-fiction text
      a dialogue
      Correct answer: a play
      a poem

      Q2.
      What is 'Macbeth's' genre?

      history
      comedy
      Correct answer: tragedy

      Q3.
      Who murders King Duncan in 'Macbeth'?

      Banquo
      the witches
      Malcolm
      Correct answer: Macbeth
      Lady Macbeth

      Q4.
      In 'Macbeth', the witches tell Macbeth things about his future. What are these called?

      plots
      Correct answer: prophecies
      potentials
      predictions
      preferences

      Q5.
      What supernatural event occurs in Act 3 of 'Macbeth'?

      Macbeth hallucinates a dagger.
      Correct answer: Macbeth sees Banquo's ghost.
      Macbeth hears another set of prophecies from the witches.
      Lady Macbeth asks 'spirits' to 'unsex' her.

      Q6.
      Starting with the first event, sort the plot points of 'Macbeth' into chronological order.

      1 - Three witches give prophecies to Macbeth and Banquo.
      2 - Lady Macbeth helps convince Macbeth to kill King Duncan.
      3 - Macbeth kills King Duncan and is then crowned King of Scotland.
      4 - Macbeth kills Banquo.
      5 - Macbeth demands further prophecies from the witches.
      6 - Macduff kills Macbeth.
      7 - Malcolm is crowned the new and rightful king of Scotland.

      6 Questions

      Q1.
      In 'Macbeth', how many times do the witches appear?

      1
      2
      3
      Correct answer: 4
      5

      Q2.
      What word best describes the atmosphere in Act 1, Scene 1 of 'Macbeth'?

      pathetic fallacy
      staging
      Correct answer: foreboding
      witches
      storm

      Q3.
      Which of these was not a common Jacobean belief about witches?

      Correct answer: Thought to collaborate with King James.
      Thought to meet at night.
      Thought to be able to control the weather.
      Thought to collaborate with the devil.
      Thought to make potions out of body or animal parts.

      Q4.
      What is the name of the device which sees the weather reflect the mood or tone of events and/or characters?

      staging
      foreboding
      Correct answer: pathetic fallacy
      foreshadowing

      Q5.
      Shakespeare's witches common Jacobean beliefs about witches.

      Correct Answer: reinforce, conform to, adhere to

      Q6.
      Which quotation from Act 1, Scene 1 of 'Macbeth' begins Shakespeare's exploration of the theme of appearances versus reality?

      "When shall we three meet again?"
      "upon the heath"
      "Paddock calls"
      "there to meet with Macbeth"
      Correct answer: "Fair is foul"

      To help you plan your 10 English lesson on: Exploring the opening of ‘Macbeth’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...