Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Romeo and Juliet': exploring the influence of religion on society

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the influence and presentation of religion through the character of Friar Lawrence in ‘Romeo and Juliet’.

      Key learning points

      1. Arguably, Friar Lawrence represents religion in 'Romeo and Juliet'.
      2. Throughout the play, we see Friar Lawrence influencing the lives and behaviour of characters.
      3. Potentially, we might see Shakespeare as criticising the influence of religion on society through Friar Lawrence.
      4. Furthermore, we might see Shakespeare as criticising Catholicism through Friar Lawrence.

      Keywords

      • Influence - the capacity to have an effect on the character, development, or behaviour of someone or something

      • Represent - to give a clear understanding or impression of: to describe or present clearly

      • Deceit - the action or practice of deceiving someone by concealing or misrepresenting the truth

      • Catholicism - the faith, practice, and church order of the Roman Catholic Church

      Common misconception

      That we can only interpret Friar Lawrence as a mentor figure to Romeo.

      Though Friar Lawrence offers Romeo advice, we might also see his portrayal in a more negative light.

      Teacher tip

      You could extend the discussion of Act 5, Scene 3 by considernig that Friar Lawrence only explains Romeo and Juliet's marriage because he was apprehended by the Prince's officers.

      Equipment

      It may be useful to have a copy of Shakespeare's 'Romeo and Juliet' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the events of Shakespeare's 'Romeo and Juliet' in chronological order.

      1 - Romeo and Juliet meet and fall in love.
      2 - Friar Lawrence agrees to marry Romeo and Juliet.
      3 - Romeo kills Tybalt.
      4 - Romeo is banished from Verona.
      5 - Friar Lawrence gives Juliet a potion to fake her death.
      6 - Romeo and Juliet take their own lives.

      Q2.
      In Shakespeare's 'Romeo and Juliet', which of the following does Friar Lawrence do?

      encourage Juliet to marry Count Paris
      Correct answer: offer Juliet a potion to fake her death
      tell Lord Capulet why Juliet cannot marry Count Paris

      Q3.
      Which of the following is true of religion in Elizabethan England?

      It wasn't seen as important.
      Correct answer: It was seen as integral.
      You were free to follow your own beliefs.

      Q4.
      'To give a clear understanding or impression of: to describe or present clearly' is the definition of which of the following?

      Correct answer: represent
      replicate
      restore

      Q5.
      'The capacity to have an effect on the character, development, or behaviour of someone or something' is the definition of which word beginning with 'i'?

      Correct Answer: influence, Influence, influential

      Q6.
      Which of the following is true of Shakespeare's relationship with the monarchy?

      He didn't need the support of the monarchy.
      Correct answer: He needed the support of the monarchy.
      He wanted to overthrow the monarchy.

      6 Questions

      Q1.
      In Shakespeare's 'Romeo and Juliet', which of the following does Friar Lawrence do?

      inform Romeo and Juliet's parents of their marriage
      Correct answer: keep Romeo and Juliet's marriage a secret
      demand that Romeo and Juliet tell their parents of their marriage

      Q2.
      'The faith, practice, and church order of the Roman Catholic Church' is the definition of which word beginning with 'c'?

      Correct Answer: Catholicism, Catholic, catholicism

      Q3.
      In Act 5, Scene 3 of Shakespeare's 'Romeo and Juliet', which of the following does Friar Lawrence do?

      Correct answer: leave Juliet alone in the tomb because of a noise
      leave Juliet alone in the tomb to get help
      leave Romeo alone when he finds Juliet's body

      Q4.
      'The action or practice of deceiving someone by concealing or misrepresenting the truth' is the definition of which word?

      deduce
      Correct answer: deceit
      delay

      Q5.
      Complete Friar Lawrence's quotation from Act 3, Scene 3 of Shakespeare's 'Romeo and Juliet': "Thy tears are ”.

      Correct Answer: womanish, Womanish

      Q6.
      Which of the following is true of Queen Elizabeth I and Catholicism?

      Catholics helped put Queen Elizabeth I on the throne.
      Correct answer: Queen Elizabeth I passed laws to minimise Catholicism.
      Correct answer: Queen Elizabeth I faced threats from Catholic sympathisers.

      To help you plan your 11 English lesson on: 'Romeo and Juliet': exploring the influence of religion on society, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...