Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Romeo and Juliet': exploring the theme of individuality

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the concept of individuality in ‘Romeo and Juliet’.

      Key learning points

      1. Until the late 16th century, individual identity was seen as a function of an individual's place in a social network.
      2. Arguably, Romeo and Juliet both act based on their individual desires in 'Romeo and Juliet'.
      3. For Romeo, this individuality causes social isolation at the beginning of the play.
      4. For Romeo and Juliet, their individual desires arguably lead to their tragic downfall.

      Keywords

      • Individuality - the quality or character of a particular person or thing that distinguishes them from others of the same kind

      • Autonomy - the ability to make your own decisions about what to do

      • Consequence - a result of a particular action or situation, often one that is bad or not convenient

      Common misconception

      Individuality has always been associated with being unique and making your own decisions.

      In the sixteenth century, individuals were seen as existing as part of a network of social and family structures.

      Teacher tip

      It may be useful to expand on the idea of Romeo and Juliet acting on their individual desires by thinking about how they avoid the advice of both Friar Lawrence and the Nurse.

      Equipment

      You may wish to have a copy of Shakespeare's 'Romeo and Juliet' with you for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In Shakespeare's 'Romeo and Juliet', Romeo and Juliet marry in secret. Which of the following are they doing through their marriage?

      obeying their parents
      Correct answer: following their own desires
      trying to mend the feud between their parents

      Q2.
      In Elizabethan England, children were expected to do which of the following?

      challenge their parents
      Correct answer: obey their parents
      follow their own dreams

      Q3.
      In Act 1, Scene 1 of Shakespeare's 'Romeo and Juliet', Romeo is positioned __________ the street fight between the Montagues and Capulets.

      in the middle of
      Correct answer: away from
      as observing

      Q4.
      'A result of a particular action or situation, often one that is bad or not convenient' is the definition of which word beginning with 'c'?

      Correct Answer: consequence, consequences, Consequence

      Q5.
      Complete the quotation from the prologue of Shakespeare's 'Romeo and Juliet': "From ancient break to new mutiny".

      Correct Answer: grudge, Grudge

      Q6.
      In Shakespeare's 'Romeo and Juliet', Romeo feels love deeply and thinks that it defines his identity. How does this view of love relate to stereotypes of masculinity in Elizabethan England?

      conforms to stereotypes of masculinity
      doesn't relate to stereotypes of masculinity
      Correct answer: subverts stereotypes of masculinity

      6 Questions

      Q1.
      Shakespeare's 'Romeo and Juliet' is a __________ play.

      Correct answer: tragedy
      comedy
      history

      Q2.
      'The quality or character of a particular person or thing that distinguishes them from others of the same kind' is the definition of which word beginning with 'i'?

      Correct Answer: individuality, individual, Individuality

      Q3.
      In modern society, being an individual means which of the following?

      being the same as everyone else
      Correct answer: being unique
      sharing the dreams of others
      Correct answer: having your own dreams

      Q4.
      In the sixteenth century, individuality was seen as which of the following?

      being unique
      following your own desires
      Correct answer: being part of a social network

      Q5.
      In Shakespeare's 'Romeo and Juliet', Shakespeare arguably shows Romeo experiencing social as a result of his individuality.

      Correct Answer: isolation, isolate, Isolation

      Q6.
      'The ability to make your own decisions about what to do' is the definition of which word beginning with 'a'?

      Correct Answer: autonomy, autonomous, Autonomy

      To help you plan your 11 English lesson on: 'Romeo and Juliet': exploring the theme of individuality, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...