Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring the presentation of 1980s Britain in Winsome Pinnock’s ‘Leave Taking’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore Scene Two of ‘Leave Taking’, with a focus on how Pinnock presents 1980s Britain.

      Key learning points

      1. Scene Two of ‘Leave Taking’ explores examples of racism present in 1980s Britain.
      2. Some examples of racism explored are presented as systemic (for example the Eurocentric education system).
      3. Other examples of racial discrimination are explored on an individual basis.
      4. Brod, Enid and Del react to the discrimination they face differently.
      5. Despite their conflict, Enid and Del share some common characteristics.

      Keywords

      • Discrimination - Unjust treatment of people based on certain characteristics. For example, race, gender, age.

      • Racism - Discrimination against people based on their race or ethnicity.

      • Eurocentric - When there is a focus on European culture or history, ignoring or excluding cultures and history from the wider world.

      • Nanny of the Maroons - 18th century leader of the Jamaican Maroons; led formerly enslaved Africans against British colonialists.

      Common misconception

      Enid doesn't think England is racist.

      Enid is very private about her views: we see only her reaction to the discrimination she faces. Consider if her dialogue reveals more.

      Teacher tip

      In learning cycle 2, consider the adjectives chosen to describe Enid and Del. Are they the ones that would most speak to your class, given you have already started to explore these characters?

      Equipment

      You need access to a copy of Winsome Pinnock's 'Leave Taking' published by Nick Hern Books.

      Content guidance

      Contains strong language

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      'Leave Taking' includes a number of characters who migrated to Britain from Jamaica. Why was there a mass migration movement to Britain after World War Two?

      Britain's welcoming attitude towards migrants
      the voyage to Britain was cheap and luxurious
      Correct answer: Jamaica's economy was still suffering after centuries of colonisation
      Britain's post war prosperity
      Correct answer: employment - there was a post war labour shortage

      Q2.
      In Scene Two of 'Leave Taking', Enid says that there are no opportunities in Jamaica. What reason does Brod give for this?

      supernatural reasons
      Correct answer: continuing effects of colonialism
      poor climate
      mass migration

      Q3.
      In Scene Two of 'Leave Taking', why does Brod say he keeps his Jamaican passport up to date?

      he wants to go on holiday to Jamaica
      he was told to by Enid
      Correct answer: he is shaken by his recent experience with the Home Office
      it is a legal requirement to have a passport

      Q4.
      In Scene One of 'Leave Taking', what word beginning with 'h' does Enid use to describe her experiences in the letters she sends to her family in Jamaica?

      Correct Answer: hard, Hard, hard., Hard., 'hard'

      Q5.
      Pinnock, in her introduction to 'Leave Taking', describes the power of colonialist education and its affect on her parents. What word does she use to describe the process of this influence?

      Correct Answer: indoctrinated, Indoctrinated, indoctrinated., Indoctrinated., 'indoctrinated'.

      5 Questions

      Q1.
      In Scene Two of 'Leave Taking', what does Del reveal happened to Enid at a staff party Enid attended?

      Enid was sick
      Enid wasn't actually invited
      Someone called Enid a racist name at the party
      Correct answer: Enid was instructed to clean the sick up of her colleagues

      Q2.
      In Scene Two of 'Leave Taking', why does Enid slap Del?

      because she lost her job
      because she went out dancing
      because she is rude to Brod
      because she suspects she is pregnant
      Correct answer: because she says it is her mother's fault their father left

      Q3.
      In Scene Two of 'Leave Taking', Del complains that her mother bows and scrapes to her ' England.'

      Correct Answer: beloved, Beloved, beloved, beloved., 'beloved'

      Q4.
      In Scene Two of 'Leave Taking', Del says she thinks her mother is blind to some of the racism in Britain. She states that she doesn't see the police vans " " them down.

      Correct Answer: hunting, 'hunting', hunting., Hunting., hunting.

      Q5.
      In Scene Two of 'Leave Taking', Brod speaks of a friend of his who was the target of a racist attack. He says after the attack, 'Gullyman heart '.

      Correct Answer: brock, Brock, brock., Brock., broke

      To help you plan your 10 English lesson on: Exploring the presentation of 1980s Britain in Winsome Pinnock’s ‘Leave Taking’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...