Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Jekyll and Hyde': planning a successful essay

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan an essay response, showing a clear understanding of key terms which structure a successful plan.

      Key learning points

      1. Annotate an essay question so you know its focus.
      2. A successful plan follows a clear structure.
      3. A thesis is a clear overarching argument supported by the whole text.
      4. Topic sentences state a paragraph’s main idea.
      5. Concluding sentences focus on the writer’s intentions and link to your topic sentence, without repeating it.

      Keywords

      • Thesis - the overarching argument to an essay, supported by the entire text

      • Topic sentence - the first sentence of a paragraph - it states the paragraph’s main idea

      • Concluding sentence - the final sentence of a paragraph - it comes to a conclusion about the main idea, focusing on writer’s intentions

      • Main quotations - quotations which support your topic sentence, and that require analysis

      • Supporting quotations - quotations which support your topic sentence, but don’t require analysis

      Common misconception

      Concluding sentences are the same as conclusions.

      Concluding sentences conclude a single paragraph. Conclusions come at the end of a full essay.

      Teacher tip

      Try getting pupils to improve a thesis statement or concluding sentence as a class using a pupil's example and a visualiser or mini-whiteboards.

      Equipment

      You will need access to a copy of 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde' by Robert Louis Stevenson for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete this quotation from 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde': "doomed to such a dreadful ."

      Correct Answer: shipwreck, ship wreck

      Q2.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', which of the following adjectives means 'feeling guilt'? Some readers may use this adjective to describe Jekyll.

      conflicted
      relentless
      Correct answer: remorseful
      unrepentant

      Q3.
      Complete this quotation from 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde': "braced and delighted me like ."

      Correct Answer: wine

      Q4.
      When writing analytically, a paragraph outline is useful when __________ an essay.

      Correct answer: planning
      finishing
      concluding
      Correct answer: structuring

      Q5.
      Complete this quotation from 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde': "like some disconsolate "

      Correct Answer: prisoner

      Q6.
      What word means 'the overarching argument to an essay, supported by the entire text' and is found in your introduction?

      Correct Answer: thesis, thesis statement

      6 Questions

      Q1.
      The first sentence of an analytical paragraph, which states the paragraph’s main idea, is called a ?

      Correct Answer: topic sentence

      Q2.
      Which of the following is true of a thesis but not a topic sentence?

      It should include the writers name.
      Correct answer: It should cover the overarching argument of your essay.
      It should be supported by a specific section of the novella.

      Q3.
      When you write essays about 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', you will include concluding sentences at the end of each paragraph. What should a concluding sentence do?

      Correct answer: They should summarise the main idea from the paragraph.
      They should repeat your topic sentence.
      They should introduce your next idea.
      They should summarise your averarching idea in your essay.

      Q4.
      Match the following to where you would expect to find them in an essay.

      Correct Answer:thesis,introduction

      introduction

      Correct Answer:topic sentence,at the start of each analytical paragrap

      at the start of each analytical paragrap

      Correct Answer:main quotation,at least once in every analytical paragraph

      at least once in every analytical paragraph

      Correct Answer:supporting quotation,as much as required in analytical paragraphs

      as much as required in analytical paragraphs

      Correct Answer:concluding sentence,at the end of each analytical paragraph

      at the end of each analytical paragraph

      Q5.
      When writing main body paragraphs in an essay on 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', you should include main quotations. What is the meaning of the term main quotation?

      Correct answer: a quotation which supports your topic sentence and requires analysis
      a term for a quotation you should embed in a sentence, but not analyse
      a quotation which you will use in every paragraph because it is your main one

      Q6.
      There are some key essay terms which are useful to know and understand before you write any essay on 'Dr. Jekyll and Mr Hyde'. Match the key terms to their definitions.

      Correct Answer:thesis,overarching argument to an essay, supported by whole text

      overarching argument to an essay, supported by whole text

      Correct Answer:topic sentence,states the paragraph's main idea

      states the paragraph's main idea

      Correct Answer:concluding sentence,comes to a conclusion about the paragraph's main idea

      comes to a conclusion about the paragraph's main idea

      Correct Answer:main quotations,quotations which require analysis

      quotations which require analysis

      Correct Answer:supporting quotations,quotations that don't require analysis

      quotations that don't require analysis


      To help you plan your 10 English lesson on: 'Jekyll and Hyde': planning a successful essay, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...