Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using shifts in focus and single paragraph outlines to plan descriptive writing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use single paragraph outlines to plan a written response.

      Key learning points

      1. Consider using paragraphs to zoom in and out of key details, in your description
      2. Imagery can be used to link your paragraphs, including semantic fields.
      3. A shift in tone at the end of your description can be used to leave the reader with a sense of foreboding

      Keywords

      • Adorn - To adorn something means to make it more beautiful or attractive.

      • Hue - The hue of an object is its shade or colour.

      • Plush - Plush means luxurious and expensive. When applied to fabrics specifically, plush can also mean soft.

      • Lurid - If something is lurid, it is unpleasantly bright in colour.

      Common misconception

      Students think that the more items within a scene they can describe, the better the description.

      Ask them to consider how they can create atmosphere by limiting their focus to 3-4 focal points in the setting and using figurative language

      Teacher tip

      After students have answered the questions based on the image in the first learning cycle, take feedback from students and share the best vocabulary and ideas, so that all students can use these for the task in learning cycle 2.

      Equipment

      You will need a copy of the model answer used for this lesson. You will find it in the additional materials.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Setting is the or surroundings where an event occurs.

      Correct Answer: place, location

      Q2.
      An extended metaphor is...

      a comparison of two similar things that is longer than one sentence
      a comparison of two similar things that uses the words 'is' or 'are'
      a comparison of two similar things that uses the words 'like' or 'as'
      Correct answer: a comparison of two similar things that spans across a text.

      Q3.
      What device is being used here: The room was bathed in sunlight. It was warm....almost too warm.

      shift in focus
      simile
      Correct answer: shift in tone
      onomatopoeia

      Q4.
      Put the order of components in a single paragraph outline in order from first to last.

      1 - topic sentence
      2 - supporting detail one
      3 - supporting detail two
      4 - supporting detail three
      5 - closing sentence

      Q5.
      Which of the following are synonyms for 'dirty?'

      messy
      spotless
      Correct answer: filthy
      Correct answer: unclean
      disgusting

      Q6.
      Select the most appropriate answers. How can you create cohesion in your writing?

      use onomatopoeia frequently
      Correct answer: use an extended metaphor
      Correct answer: return to previous ideas from earlier paragraphs
      Correct answer: use a semantic field
      give your description subtitles

      6 Questions

      Q1.
      To help you create a more vivid description, when first seeing the image you are describing, it can be useful to...

      create a list of colours you can see in the image
      think of a similar setting
      Correct answer: imagine yourself in the setting
      Correct answer: ask yourself questions about the setting

      Q2.
      How many focal points within the setting should you ideally choose?

      one
      two
      Correct answer: three
      five
      ten

      Q3.
      Which of these words relate to the colour of an object?

      adorn
      Correct answer: hue
      Correct answer: lurid
      plush

      Q4.
      Which of the following are structural techniques you can use to give your writing flair?

      paragraphs
      Correct answer: shift in focus
      plot
      Correct answer: shift in tone
      anaphora

      Q5.
      What should you include in your supporting detail?

      introductory ideas and images you will use
      Correct answer: ideas and images you will use in your paragraph
      Correct answer: vocabulary you might want to use
      Correct answer: linguistic techniques you might want to use
      a summary of what you will be describing

      Q6.
      Choose the most appropriate response. Which structure might you use to reflect a character who is organised and particular about their routines?

      Correct answer: start with the big picture and then gradually zoom into granular detail
      shift between zooming in and zooming out
      start with granular detail and then zoom out to bigger detail
      shift focus and tone constantly throughout the piece

      To help you plan your 11 English lesson on: Using shifts in focus and single paragraph outlines to plan descriptive writing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...