Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spending choices: save, spend or give?

      Lesson details

      Learning outcome

      I know that I can choose what to do with my money.

      Key learning points

      1. Not being able to afford something we want can affect how we feel.
      2. Money doesn’t have to be spent all at once.
      3. Money that isn’t spent is saved – it doesn’t disappear and can be spent later.
      4. By saving money over time, you can afford more expensive things.

      Keywords

      • Charity - Organisations for helping people or other things that are in need.

      • Spend - To give money to pay for goods and services.

      • Save - To save is to keep money instead of spending it, especially in order to buy a particular thing.

      Common misconception

      Many children are not familiar with the idea of saving or not spending their money.

      Discuss times that the children may have bought something and then regretted it later. It's a good idea to think whether you really want something before you buy it.

      Teacher tip

      A good way to start the lesson might be to ask the children whether they have ever saved up for or had to wait for something. How did they feel when they had to wait and then received the item/object? Is it good to sometimes wait for things?

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Find the missing word. means feeling sad or disappointed at something you have done.

      fair
      guilty
      jealous
      Correct answer: regretful

      Q2.
      Find the missing word. means doing something or forgetting to do something and feeling bad.

      fair
      Correct answer: guilty
      jealous
      regretful

      Q3.
      Andeep and Laura get paid to help out in the garden. Andeep does more work. Which of these could be fair?

      Correct answer: Andeep gets paid more.
      Laura gets paid more.
      Correct answer: They get paid the same.
      They don't paid because Laura did not do much work.

      Q4.
      Andeep finds £1 on the ground. How might he feel?

      Correct answer: happy
      Correct answer: excited
      jealous
      angry

      Q5.
      Laura is given £5 she spend. She toys a toy. The following day, she sees something she really wants but cannot afford it. How might she feel?

      happy
      excited
      Correct answer: regretful
      worried

      Q6.
      Laura finds £1 coins in different places. Some she keeps. Which ones should she give to someone responsible to try and find the owner?

      £1 coin found in a forest
      Correct answer: £1 coin found in her classroom
      £1 coin found in the middle of a park
      Correct answer: £1 coin found in her school library

      6 Questions

      Q1.
      Andeep has £5. He spends £3. How much money does he have left?

      Correct answer: £2
      £3
      £4

      Q2.
      Match together the words and the meanings.

      Correct Answer:charity,an organisation that helps people or animals in need.
      Correct Answer:save,keep or store
      Correct Answer:spend,use to buy something

      Q3.
      Laura has £10. She spends £7 and gives the rest to charity. How much does she give to charity?

      Correct Answer: £3, 3, three

      Q4.
      Andeep has three £1 coins. Laura has two £2 coins. Who has more money?

      An image in a quiz
      Correct answer: Laura
      Andeep
      They have the same amount

      Q5.
      Laura has £5. She is given another two £1 coins. How much does she have in total?

      £6
      Correct answer: £7
      £8
      £9

      Q6.
      Andeep has £9. He is given another £2 and then he spends £6 on a toy. How much money would he have left?

      £3
      Correct answer: £5
      £6
      £11

      To help you plan your 2 financial education lesson on: Spending choices: save, spend or give?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...