Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Greetings: 'je suis' and 'il, elle est'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can greet my friend and my teacher and I can use 'je suis' and 'elle, il est' to say 'I am' or 'she, he is'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Many word-final consonants in French are not pronounced.
      2. ‘Salut’ ('hi') is a more informal greeting than ‘bonjour’ ('hello').
      3. The irregular verb ‘être’ means to be, being.
      4. ‘Je suis’ means ‘I am’; ‘elle, il est’ means ‘she, he is’; the -s and -t are silent final consonants.

      Keywords

      • SFC (Silent Final Consonant) - silent letter (d, s, t, x) at the end of a word

      • Être - French verb meaning 'to be, being'

      • Je suis - French verb meaning 'I am'

      • Elle est, il est - French verb meaning 'she is, he is'

      Common misconception

      Consonants at the end of words are pronounced in French.

      Often, consonants are silent at the end of words in French. The exception to this rule are the letters c, r, f and l, which are pronounced.

      Teacher tip

      Playing a previously learnt song at the beginning of the lesson is a great way to help pupils settle swiftly into a language lesson, encourage participation and motivation by joining in straight from the start and tune in to the sounds of the new language.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? French is spoken in many different countries across the world.

      Correct Answer: True, right, correct, yes

      Q2.
      True or false? French is pronounced exactly the same as in English.

      Correct Answer: false, wrong

      Q3.
      Which of the following letters are consonants?

      a
      Correct answer: d
      Correct answer: m
      o
      Correct answer: v

      Q4.
      Order the following greetings from the least formal (1) to the most formal (3).

      1 - Hi
      2 - Hello
      3 - Good morning

      Q5.
      What is a verb?

      A word for a person, place, or thing.
      Correct answer: A word that communicates actions or states.
      A word that gives information about a noun.
      A word that describes a verb or an adjective.

      Q6.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:écouter,to listen, listening
      Correct Answer:Lis !,Read!
      Correct Answer:parler,to speak, speaking
      Correct Answer:Écoute !,Listen!
      Correct Answer:Parle !,Speak!
      Correct Answer:lire,to read, reading

      6 Questions

      Q1.
      True of false? French is spoken by some people in Haiti, though almost everyone generally speaks Haitian Creole.

      Correct Answer: True, right, correct, yes

      Q2.
      Which of the following words have SFCs (Silent Final Consonants)?

      Correct answer: dans
      Correct answer: petit
      sac
      animal
      Correct answer: prix

      Q3.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:Bonjour,Hello
      Correct Answer:Salut,Hi
      Correct Answer:Monsieur,Sir, Mr.
      Correct Answer:Madame,Mrs.

      Q4.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:je suis,I am
      Correct Answer:il est,he is
      Correct Answer:elle est,she is
      Correct Answer:être,to be, being

      Q5.
      Choose the correct translation of 'I am here'.

      Je suis là.
      Correct answer: Je suis ici.
      Il est ici.
      Elle est là.

      Q6.
      Translate into French: Hello sir, I am here.

      Correct Answer: Bonjour monsieur, je suis ici., Bonjour Monsieur je suis ici, bonjour monsieur je suis ici

      To help you plan your 3 French lesson on: Greetings: 'je suis' and 'il, elle est', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...