Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Actions: singular -er verbs in simple present and present continuous

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the present tense to describe activities that I do and am doing.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [tion] sounds like 'attention'.
      2. There is only one present tense in French which conveys the simple and continuous present tenses in English.
      3. The preposition à means 'to' as well as 'at' and follows the verbs 'donner', 'parler' and 'demander'.
      4. There is not always a translation ncessary for 'à' in English but it should never be omitted in French .

      Keywords

      • [tion] - pronounced as in ‘attention’

      • Simple present - describes habitual events in the present: 'I do'

      • Present continuous - describes events happening right now: 'I am doing'

      Common misconception

      Like in English, French has two present tenses.

      There is no 'be -ing' in French. There is only one present tense for both the simple present and continuous present.

      Teacher tip

      When adapting any of the tasks practising à, it will only work with feminine nouns or nouns beginning with a vowel unless you also want to bring in an explanation of à + le = au and à + les = aux at this point.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Tick all the words with the sounds [ai] and [oi].

      Correct answer: anglais
      faux
      Correct answer: français
      ordinateur
      Correct answer: voiture

      Q2.
      Which is the masculine indefinite article?

      le
      la
      l'
      Correct answer: un
      une

      Q3.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:chaque,every

      every

      Correct Answer:qui,who

      who

      Correct Answer:comme,like/as

      like/as

      Correct Answer:à,in/to

      in/to

      Correct Answer:ce,this

      this

      Q4.
      Put these nouns in the correct order in French: bedroom, dog, thing, phone, ruler, pet, sky.

      1 - la chambre
      2 - le chien
      3 - la chose
      4 - le portable
      5 - la règle
      6 - l'animal
      7 - le ciel

      Q5.
      Translate the pronouns and present tense verbs 'I find, you find'.

      Correct Answer: je trouve, tu trouves, je trouve tu trouves

      Q6.
      Translate: I like staying. 'J'aime ...

      Correct Answer: rester, loger

      5 Questions

      Q1.
      Tick any correct statements.

      Correct answer: The [tion] sound spelling correspondence sounds like 'attention'.
      Correct answer: [tion] words are usually cognates.
      [tion] words sound the same in French and English.

      Q2.
      Match the vocabulary in English and French.

      Correct Answer:donner,to give, giving

      to give, giving

      Correct Answer:demander,to ask, asking

      to ask, asking

      Correct Answer:penser,to think, thinking

      to think, thinking

      Correct Answer:montrer,to show, showing

      to show, showing

      Correct Answer:parler,to speak, speaking

      to speak, speaking

      Correct Answer:avoir,to have, having

      to have, having

      Q3.
      Tick any correct translations of 'à'.

      Correct answer: at
      on
      or
      Correct answer: to
      Correct answer: [-]

      Q4.
      Order the sentence 'I'm staying in France at the moment but normally I stay in England'.

      1 - Je reste
      2 - en France
      3 - en ce moment
      4 - mais
      5 - normalement
      6 - je reste
      7 - en Angleterre.

      Q5.
      The time adverb 'aujourd'hui' in the sentence 'Elle parle à une amie aujourd'hui' indicates which tense in English?

      Correct Answer: continuous present, present continuous, is speaking

      To help you plan your 7 French lesson on: Actions: singular -er verbs in simple present and present continuous, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...