Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What people do: 'faire', meaning 'go'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'faire' to mean 'to go' and for other present tense activities.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [ch] sounds like 'chercher'.
      2. 'Faire' means 'to do/make'.
      3. Use je fais for 'I do/make', tu fais for 'you do /make', il fait for 'he does/makes' and elle fait for 'she does/makes'.
      4. 'Faire' has other meanings like 'to go', e.g., 'faire les magasins' (to go shopping).

      Keywords

      • [ch] - pronounced as in 'chercher'

      • Faire - to do, to make, to go

      Common misconception

      'Faire' always means 'to do' or 'to make'.

      'Faire' has lots of different meanings, including 'to go, going'.

      Teacher tip

      Making use of register routines is an effective way for pupils to practise previously taught language. 'Faire' is such a rich verb that pupils can be challenged to answer the register with a different sentence using 'faire' each.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the verb 'faire' mean?

      to be
      Correct answer: to do
      to have
      to read
      to write

      Q2.
      What is the French for 'word'?

      au revoir
      Correct answer: un mot
      une personne
      une phrase
      un peu

      Q3.
      Match the conjunctions and adverbs below to the correct English translations.

      Correct Answer:assez,quite
      Correct Answer:aussi,also
      Correct Answer:et,and
      Correct Answer:parfois,sometimes
      Correct Answer:souvent,often
      Correct Answer:très,very

      Q4.
      Sort the verbs below into the following order: 'to listen', 'to speak', 'to read', 'to write', 'to be'.

      1 - écouter
      2 - parler
      3 - lire
      4 - écrire
      5 - être

      Q5.
      Sort the words below into the correct order to translate the following sentence into French: 'The boy speaks French, the girl speaks English.'

      1 - le
      2 - garçon
      3 - parle français
      4 - la
      5 - fille
      6 - parle anglais

      Q6.
      True or false? In French, you use your intonation to ask yes/no questions.

      Correct Answer: true, vrai

      6 Questions

      Q1.
      Tick the words with the [ch] sound and [SFC].

      une chose
      chercher
      Correct answer: les chats
      Correct answer: les chanteurs
      les garçons

      Q2.
      Match the French verb forms below to the correct English translations.

      Correct Answer:je fais,I do, make
      Correct Answer:tu fais,you do, make
      Correct Answer:il fait,he does, makes
      Correct Answer:elle fait,she does, makes
      Correct Answer:faire,to do, make

      Q3.
      Match the 'faire' phrases below to the correct English translations.

      Correct Answer:faire une visite de,to visit
      Correct Answer:faire beau,to be nice weather
      Correct Answer:faire mauvais,to be bad weather
      Correct Answer:faire les magasins,to go shopping
      Correct Answer:faire le pont,to have a long weekend
      Correct Answer:faire une activité,to do an activity

      Q4.
      Fill in the gap to complete the following sentence: 'Je fais __________.' (I make the bed.)

      les courses
      la cuisine
      Correct answer: le lit
      le ménage
      le modèle

      Q5.
      Sort the words below into the correct order to translate the following sentence into French: 'I'm doing the cooking and he's doing homework.'

      1 - je
      2 - fais
      3 - la
      4 - cuisine
      5 - et il
      6 - fait
      7 - les devoirs

      Q6.
      'Faire' usually means 'to do/make', but in the following expressions, we translate it as : 'faire un voyage, faire les magasins, faire une promenade'.

      Correct Answer: to go, go, going, go, going, to go, going

      To help you plan your 7 French lesson on: What people do: 'faire', meaning 'go', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...