Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How do you say that? Articles, 'il y a' and 'il n'y a pas'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recall a number of nouns with their definite and indefinite articles and say what there is and isn't using 'il y a' and 'il n'y a pas de'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Sound-symbol correspondences help us with spelling and pronunciation of new and familiar vocabulary.
      2. All nouns have a grammatical gender in French, masculine or feminine.
      3. The indefinite article is 'un' for masculine singular nouns, 'une' for feminine singular nouns and 'des' for plurals.
      4. The French definite articles are 'le, 'la', 'l''and 'les'.
      5. Use 'il y a' + indefinite article/number say what there is and 'il n' y a pas' + de/d' to say what there isn't.

      Keywords

      • Sound-symbol correspondence - relationship between letters and their sounds

      • Noun - word for a person, place or thing

      • Gender - grammatical categorisation of all nouns as masculine or feminine

      Common misconception

      Use the same articles after 'il y a' and 'il n'y a pas'.

      Use the indefinite article, depending on gender and number after 'il y a' but after 'il n' y a pas', always use de regardless of gender/number and d' for any nouns starting with a vowel.

      Teacher tip

      This lessons recaps all the sound-symbol correspondences learnt in Year 7 but you may want to spend longer on some SSCs if you know students struggle with some sounds. Equally, if you think students need more practice on numbers and you have access to dice, activity C1 could go on for much longer.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the verb 'écouter' mean?

      Correct answer: to listen, listening
      to read, reading
      to speak, speaking
      to write, writing
      to understand, understanding

      Q2.
      Match the articles with their description.

      Correct Answer:le,the (masculine singular nouns)
      Correct Answer:la,the (feminine singular nouns)
      Correct Answer:les,the (plural nouns)
      Correct Answer:l',the (singular nouns beginning with a vowel or silent 'h')

      Q3.
      What is 'there isn't' in French?

      je ne suis pas
      je n'ai pas
      ce n'est pas
      Correct answer: il n'y a pas
      il n'est pas

      Q4.
      Order the French numbers from smallest to biggest.

      1 - un
      2 - trois
      3 - quatre
      4 - sept
      5 - huit
      6 - dix
      7 - douze

      Q5.
      The masculine indefinite article is 'un'. What is the feminine definite article?

      Correct Answer: une

      Q6.
      Which words contain silent final consonants?

      Correct answer: deux
      Correct answer: enfant
      garçon
      Correct answer: toujours
      timide

      6 Questions

      Q1.
      'Dans la maison il y a une chemise'. Which sound-symbol correspondences (SSCs) appear in this sentence?

      [a]
      [é/er/ez]
      Correct answer: [i]
      Correct answer: [silent final -e]
      Correct answer: [silent final consonant]

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:l'homme,the man
      Correct Answer:la porte,the door
      Correct Answer:l'ordinateur,the computer
      Correct Answer:la voiture,the car
      Correct Answer:le livre,the book
      Correct Answer:le chien,the dog

      Q3.
      'Il y a portables'. Which article is correct?

      un
      une
      Correct answer: des
      de
      d'

      Q4.
      Order the words to say: 'There is no computer'.

      1 - il
      2 - n'
      3 - y
      4 - a
      5 - pas
      6 - d'
      7 - ordinateur

      Q5.
      Which phrase uses liaison?

      huit fruits
      des chiens
      deux portes
      Correct answer: trois ordinateurs
      six vélos

      Q6.
      Match the definite article to the noun.

      Correct Answer:les,vélos
      Correct Answer:le,portable
      Correct Answer:la,chemise
      Correct Answer:l',homme

      To help you plan your 8 French lesson on: How do you say that? Articles, 'il y a' and 'il n'y a pas', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...