Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      School life: singular verbs like 'choisir', questions with 'qui'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use verbs like 'choisir' in the 'je' and 'il, elle' forms to say what I and others do at school.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [y] sounds different to the English [y] and is pronounced as in ‘physique’ and 'style'.
      2. Verbs like 'choisir' ('to choose, choosing') form another type of -IR verb. These include 'réussir' and 'définir'.
      3. To say 'I' with a verb like 'choisir', remove the -IR from the infinitive and add -is, e.g. 'je choisis'.
      4. To say 'she, he', remove the -IR and add -it, e.g. 'il, elle choisit'.
      5. These two verb forms sound the same because the -s and -t are silent final consonants (SFCs).

      Keywords

      • [y] - sound-symbol correspondence pronounced as in 'physique'; it sounds the same as the [i] in midi

      • Choisir - French -ir verb meaning 'to choose, choosing'

      Common misconception

      The [y] sound is the same in French as it does in English.

      The English [y] has two different sounds, as in 'myth', a short 'i' sound, and 'cycling' where it sounds like the word 'eye'. The French [y] sounds like the SSC [i] as in 'midi'.

      Teacher tip

      In this lesson we see the words 'collège' and 'lycée' for 'secondary school' and 'high school'. This could prompt a discussion on how the French school system differs to the English one.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is 'la pétanque'?

      A form of handball.
      A popular French game, similar to cricket.
      A form of tennis.
      Correct answer: A popular French game, similar to bowls.

      Q2.
      When would you use 's'il vous plait' to say please?

      Correct answer: talking to your teacher
      talking to your mum
      Correct answer: talking to a group of friends
      talking to one friend
      talking to your little sister

      Q3.
      Match the French verbs to their English translations.

      Correct Answer:devenir,to become, becoming
      Correct Answer:revenir,to come back, coming back
      Correct Answer:venir,to come, coming
      Correct Answer:sortir,to go out, going out, to put out, putting out
      Correct Answer:partir,to leave, leaving
      Correct Answer:aller,to go, going

      Q4.
      You are chatting about what you and your friends have for lunch. How would you say, 'we eat a sandwich'?

      Correct Answer: On mange un sandwich.

      Q5.
      How do we say, 'they go out'?

      Correct answer: Ils sortent
      Ils sorent
      Elles sorent
      Correct answer: Elles sortent

      Q6.
      Sort the words into the correct order to mean 'We're eating traditional beef stew tomorrow'

      1 - Nous
      2 - mangeons
      3 - le
      4 - pot
      5 - au
      6 - feu
      7 - demain

      6 Questions

      Q1.
      What type of verb is 'remplir'?

      re verb
      er verb
      Correct answer: ir verb

      Q2.
      'un collège' is a ...

      university
      Correct answer: secondary school
      sixth form college
      primary school
      college

      Q3.
      What is the French word for a 6th form college?

      Correct Answer: lycée, un lycée, le lycée

      Q4.
      Complete the sentence. The French [y], as in 'physique', sounds the same as the ...

      Correct answer: [i] in midi
      [e] in mercredi
      [é] in lycée

      Q5.
      Match the stem of the verb to the correct ending.

      Correct Answer:Je chois,is
      Correct Answer:Il/elle chois,it
      Correct Answer:Nous chois,issons
      Correct Answer:Vous chois,issez
      Correct Answer:Ils/elles chois,issent

      Q6.
      Sort the words into the correct order to mean 'I pass the exam with a very good grade'.

      1 - Je
      2 - réussis
      3 - l’examen
      4 - avec
      5 - une
      6 - très bonne
      7 - note.

      To help you plan your 8 French lesson on: School life: singular verbs like 'choisir', questions with 'qui', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...