Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Streaming ou cinéma ? Negation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can discuss the pros and cons of TV streaming and cinema, using a range of tenses and negative structures.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Using a range of negative structures with a range of tenses adds strength and subtlety to your points.
      2. Take care when translating negatives into English. Consider word order carefully. Ne ...que is not negative in English.
      3. It is important to plan both the ideas and language needed and to think about structure when writing a longer text.
      4. It is important to create a checklist both for range of language and for accuracy when creating a longer text.

      Keywords

      • Negation - two elements e.g. ne ... pas around the main verb expressing negative meaning

      • BORDER - acronym for extended writing

      Common misconception

      Longer written tasks do not require careful planning and structuring.

      It is essential to carefully plan and structure longer written tasks to avoid students writing off the topic and their work becoming unwieldy. The use of the acronym BORDER helps students to plan and review a relevant response.

      Teacher tip

      Encourage students to consider both sides of the third bullet point in task C1 in their answer. This allows them to use a broader range of language and to show their ability to compare advantages and disadvantages of a situation.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens would be useful if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Does the structure 'ne ... que' express a negation or a restriction?

      Correct Answer: restriction, a restriction

      Q2.
      What word is used after a negative structure instead of a partitive or indefinite article?

      Correct Answer: de

      Q3.
      Which word means 'screening' in French?

      Correct answer: séance
      salle
      écran

      Q4.
      Create a meaningful sentence in French.

      1 - elle
      2 - ne
      3 - regarde
      4 - que
      5 - les
      6 - films
      7 - d'action

      Q5.
      Match the vocabulary together.

      Correct Answer:changement,change
      Correct Answer:retour,return
      Correct Answer:prévenir,to let know, warn
      Correct Answer:entièrement,entirely, completely
      Correct Answer:tolérer,to tolerate, tolerating
      Correct Answer:PACS,civil partnership

      Q6.
      Which word is the odd one out grammatically?

      loi
      Correct answer: hétéro(sexuel)
      participation
      commissariat
      plante

      5 Questions

      Q1.
      Which structure is not a negative in French?

      ne ... jamais
      Correct answer: ne ... que
      ne ... ni ... ni ...
      ne ... rien
      ne ... personne

      Q2.
      Match the negative to the tense.

      Correct Answer:il n'existe pas de problème.,present
      Correct Answer:je n'ai pas vu ce film.,perfect
      Correct Answer:je ne regardais jamais d'émissions.,imperfect
      Correct Answer:elle ne regardera rien.,simple future
      Correct Answer:tu ne vas pas boire de boissons.,2-verb future

      Q3.
      What does the B in BORDER stand for?

      Correct Answer: Basic bullet answer, Bullet answer, Basic answer

      Q4.
      What does the D in BORDER stand for?

      Correct Answer: Development

      Q5.
      Match the vocabulary together.

      Correct Answer:mariage du même sexe,same sex marriage
      Correct Answer:organisation,organisation
      Correct Answer:sorte,sort, kind
      Correct Answer:exactement,exactly
      Correct Answer:évolution,evolution, development
      Correct Answer:utilisation,use

      To help you plan your 10 French lesson on: Streaming ou cinéma ? Negation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...