Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Une visite scolaire : -ir verbs like 'ouvrir' (plural)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand discussions about cultural history by applying knowledge of verbs like 'ouvrir', a range of pronouns and new vocabulary.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. All syllables are sounded fairly equally in French words, but there is usually a slight emphasis on the last syllable.
      2. -ir verbs like ouvrir have the same present tense verb endings as regular -er verbs: e, es, e, ons, ez, ent.
      3. The pronouns 'ils' and 'elles', meaning 'they', can refer to people or things.
      4. The pronoun 'vous', meaning 'you', can refer to one person (formally) or more than one person (formally or informally).
      5. Context and surrounding lanuage clarify the correct meaning of ils, elles and vous.

      Keywords

      • Ouvrir - an example of a group of -ir verbs, meaning 'to open'

      • Ils/elles - subject pronouns meaning 'they'

      • Vous - subject pronoun meaning 'you'

      • Stress - pronouncing one syllable more heavily than other syllables in a word

      Common misconception

      The pronouns ils and elles can only refer to people.

      Ils and elles can refer to things as well as people. They are still translated as 'they'. We must use context and surrounding language to work out who or what they are referring to.

      Teacher tip

      The verbs offrir and souffrir are Higher tier. Foundation classes could focus instead on further practice of ouvrir and découvrir which follow the same pattern.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French vocabulary to the English.

      Correct Answer:raconter,to tell, narrate
      Correct Answer:le gouvernement,government
      Correct Answer:le soldat,soldier
      Correct Answer:la guerre,war
      Correct Answer:la liberté,freedom
      Correct Answer:grave,serious

      Q2.
      How do we translate the pronoun 'ils' into English?

      Correct Answer: they, They

      Q3.
      Match the countries, continents and adjectives to their English translation.

      Correct Answer:l'Afrique,Africa
      Correct Answer:l'Algérie,Algeria
      Correct Answer:africain,African
      Correct Answer:algérien,Algerian
      Correct Answer:la France,France
      Correct Answer:français,French

      Q4.
      Match the -ir verbs to their meanings.

      Correct Answer:ouvrir,to open, opening
      Correct Answer:découvrir,to discover, discoveirng
      Correct Answer:couvrir,to cover, covering
      Correct Answer:réussir,to succeed, succeeding
      Correct Answer:servir,to serve, serving
      Correct Answer:grandir,to grow up, to get bigger

      Q5.
      What is the correct ending for the 'nous' form of present tense -er verbs?

      Correct Answer: ons, -ons

      Q6.
      How can the pronoun 'vous' be used?

      to address one person who is a friend
      Correct answer: to address one person in a formal situation
      Correct answer: to address more than one friend
      Correct answer: to address more than one person in a formal situation

      6 Questions

      Q1.
      In French, all syllables are pronounced fairly evenly, but one syllable usually has a slight emphasis. Which one?

      the first syllable
      Correct answer: the last syllable
      the middle syllable

      Q2.
      Match the vocabulary to the English meaning.

      Correct Answer:central,central
      Correct Answer:riche,rich
      Correct Answer:terrible,terrible, dreadful
      Correct Answer:une dizaine,about ten
      Correct Answer:diminuer,to lower, decrease
      Correct Answer:l'égalité (f),equality

      Q3.
      Match the pronouns to the endings for verbs like 'ouvrir'.

      Correct Answer:je/il/elle/on,e
      Correct Answer:tu,es
      Correct Answer:nous,ons
      Correct Answer:vous,ez
      Correct Answer:ils/elles,ent

      Q4.
      Who does the 'vous' refer to in this sentence? Vous découvrez l’histoire unique de votre père.

      one person
      more than one person
      Correct answer: could be either

      Q5.
      Who or what does the 'elles' refer to in this sentence? Elles ouvrent la porte.

      people
      things
      Correct answer: could be either

      Q6.
      Translate the verb 'they open' into French.

      Correct Answer: Ils ouvrent , Elles ouvrent, ils ouvrent, elles ouvrent

      To help you plan your 10 French lesson on: Une visite scolaire : -ir verbs like 'ouvrir' (plural), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...