Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Découvrir d'autres pays : prepositions and emphatic pronouns 'nous' and 'vous'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can discuss the advantages and disadvantages of living abroad, focusing on the use of prepositions and emphatic pronouns.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Nasal vowel sounds occur when one or more vowels precede a nasal consonant e.g. an, am, ain, on, en.
      2. The emphatic pronouns 'nous' and 'vous' are used for 'us' and 'you' (plural/formal).
      3. sans (without), pour (for), avant (before) and chez (at the house/place of) are all followed by emphatic pronouns.

      Keywords

      • Preposition - a word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      • Emphatic pronoun - used to emphasize a person, or when the pronoun stands alone, or after certain prepositions

      Common misconception

      'Nous' always means 'we' in French.

      'Nous' means 'we' when used as a subject pronoun. 'Nous' means 'us' when used as an emphatic pronoun.

      Teacher tip

      On slide 18, listening out for new words in context, listen first before revealing the rest of the slide. The new vocabulary is then animated to appear, followed by the text as a whole.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens would be useful if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match up the French and the English correctly.

      Correct Answer:je,I
      Correct Answer:ils,they
      Correct Answer:il,he
      Correct Answer:elle,she
      Correct Answer:nous,we
      Correct Answer:vous,you

      Q2.
      Match the English and the French.

      Correct Answer:chez,at the home of
      Correct Answer:avant,before
      Correct Answer:pour,for
      Correct Answer:avec,with
      Correct Answer:de,of

      Q3.
      Which of these words are examples of pronouns?

      Correct answer: je
      Correct answer: nous
      cravate
      Correct answer: vous
      employé

      Q4.
      What is the correct present tense form of 'vouloir' to fill the gap in this sentence. 'Je devenir professeur.'

      Correct Answer: veux

      Q5.
      Put the words in the correct order to make a sentence.

      1 - il
      2 - veut
      3 - vivre
      4 - à
      5 - l'
      6 - étranger

      Q6.
      Translate this sentence. 'She wants to return'

      Correct Answer: Elle veut rentrer, Elle veut retourner

      5 Questions

      Q1.
      Which of the following words can translate the French word 'nous' ?

      you
      Correct answer: we
      them
      Correct answer: us
      him

      Q2.
      What is the French emphatic pronoun for 'you' (plural/formal)?

      Correct Answer: vous

      Q3.
      Match the subject and emphatic pronouns.

      Correct Answer:je,moi
      Correct Answer:tu,toi
      Correct Answer:il,lui
      Correct Answer:ils,eux
      Correct Answer:elles,elles
      Correct Answer:nous,nous

      Q4.
      Match the French and the English

      Correct Answer:mur,wall
      Correct Answer:là-bas,over there
      Correct Answer:quelquefois,sometimes
      Correct Answer:le conseil,advice
      Correct Answer:vouloir dire,to mean
      Correct Answer:nombreux,many, numerous

      Q5.
      Put these words in order to make a French sentence.

      1 - parler
      2 - anglais
      3 - est
      4 - normal
      5 - pour
      6 - lui

      To help you plan your 10 French lesson on: Découvrir d'autres pays : prepositions and emphatic pronouns 'nous' and 'vous', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...