Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Ma ville, mon pays : prepositions and emphatic pronouns lui, elle, eux, elles

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe my area in detail and describe people's roles within it using prepositions and emphatic pronouns.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [ui] sounds like 'huit' and [eu] sounds like 'deux'.
      2. Emphatic pronouns can be used for emphasis of the subject, e.g. 'Moi, j'adore le chocolat !'.
      3. Other emphatic pronouns are 'lui' ('him'), 'elle' ('her'), 'eux' ('them') and 'elles' ('them').
      4. Emphatic pronouns are used with 'à' to express possession, e.g. 'Il est à toi, ce cahier ?'.

      Keywords

      • Preposition - a word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      • Emphatic pronoun - used to emphasise a person, or when the pronoun stands alone, or after certain prepositions

      Common misconception

      'Elle' only means 'she' and 'elles' only means 'they', when naming a group of girls or women.

      When used as emphatic pronouns, 'elle' means 'her' and 'elles' means 'them'.

      Teacher tip

      Two characters, Noura and Abdel, are presented in this lesson. You may wish to devote a short amount of time at the start of the lesson reminding students who they are and where they live and are from.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens would be useful if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which answer best fits this question? 'Tu veux manger à la maison ou dehors ?'

      Je me concentre sur le repas.
      Je veux manger un sandwich.
      Correct answer: Ça m'est égal.
      Mon ami me manque chaque jour.

      Q2.
      What is the imperfect tense used for?

      To describe the way things are.
      Correct answer: To describe the way things used to be.
      To describe the way things are going to be.
      To describe the way things should be.

      Q3.
      Complete the sentence: The imperfect stem for most verbs is formed by taking the 'nous' form in the tense and removing -ons ending.

      Correct Answer: present

      Q4.
      Match the imperfect verb endings with the subjects.

      Correct Answer:nous,ions

      ions

      Correct Answer:elles,aient

      aient

      Correct Answer:je,ais

      ais

      Correct Answer:il,ait

      ait

      Correct Answer:vous,iez

      iez

      Q5.
      What type of word do the emphatic pronouns 'moi' and 'toi' follow?

      Correct Answer: preposition, a preposition, prepositions

      Q6.
      Put these words in order to make the sentence : You're going to Spain without me.

      1 - tu
      2 - vas
      3 - en
      4 - Espagne
      5 - sans
      6 - moi

      5 Questions

      Q1.
      Match the French and English words.

      Correct Answer:divers,varied

      varied

      Correct Answer:,there

      there

      Correct Answer:ailleurs,elsewhere

      elsewhere

      Correct Answer:sembler,to seem

      to seem

      Correct Answer:manière,way, manner

      way, manner

      Correct Answer:avis,opinion, mind

      opinion, mind

      Q2.
      Match the French and English words.

      Correct Answer:moi,me

      me

      Correct Answer:toi,you

      you

      Correct Answer:lui,him

      him

      Correct Answer:elle,her

      her

      Correct Answer:eux,them (m)

      them (m)

      Correct Answer:elles,them (f)

      them (f)

      Q3.
      What does 'elle' mean in this sentence? 'Elle va souvent en ville avec ses amies.'

      Correct Answer: she

      Q4.
      Which is the correct emphatic pronoun here? 'Mon frère est amusant et je ne sors pas sans .'

      moi
      toi
      Correct answer: lui
      elle
      eux

      Q5.
      What is the meaning of 'elles' in this sentence? 'Mes amies sont toujours là pour moi et je passe tous les week-ends avec elles.'

      Correct Answer: them

      To help you plan your 10 French lesson on: Ma ville, mon pays : prepositions and emphatic pronouns lui, elle, eux, elles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...