Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how people adapt to living in the harsh environments like the Arctic and can give an example.

      Key learning points

      1. Greenland is the largest non-continent island in the world, and nearly 80,000 people live there.
      2. Greenland is part of the Kingdom of Denmark, in Europe, but is geographically part of the North America continent.
      3. Because Greenlanders need to live by the coast, fishing is important. Fish and seal are the main catches.
      4. Houses are often made from stone, concrete and corrugated metal as few trees grow there.

      Keywords

      • Inuit - the Inuit are nomadic people who live within the Arctic Circle

      • Sealskin - sealskin is the furry skin of seals, which is used to make a variety of good such as clothes, shoes and rugs

      • Tundra - tundra is a cold, frozen area of land where not many trees are able to grow

      Common misconception

      Greenland is part of Canada.

      Greenland belongs to the Kingdom of Denmark.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a continent?

      Correct answer: A large area of land
      A large area of ocean
      Another name for a country

      Q2.
      Which of these is not a continent?

      Anractica
      Oceania
      Correct answer: Arctic

      Q3.
      Which of these is a country in the Arctic Circle?

      UK
      Correct answer: Greenland
      Argentina

      Q4.
      What does climate mean?

      The day to day changes in weather
      When temperatures suddenly rise
      When temperatures suddenly drop
      Correct answer: The average weather in an area.

      Q5.
      What is an ice sheet?

      Ice floating in the sea
      Correct answer: A thick sheet of ice on land
      A chunk of ice which has broken off an ice shelf
      Ice found on mountains

      Q6.
      Which of these is not a way the sea is used?

      food (fishing)
      transport
      research
      Correct answer: drinking

      6 Questions

      Q1.
      How many people live in Greenland?

      10,000
      30,000
      50,000
      Correct answer: 80,000
      100,000

      Q2.
      Which continent is Greenland part of?

      Asia
      Europe
      Correct answer: North America
      Africa
      Antartica

      Q3.
      What is the name for the nomadic people who live within the Arctic Circle?

      Locals
      Correct answer: Inuits
      Arctic people
      Greenlanders

      Q4.
      What is the key word for this definition 'cold, frozen area of land where not many trees are able to grow'?

      ice sheet
      mountain
      Correct answer: tundra
      polar

      Q5.
      Which of these is not a job often found in Greenland?

      fishing
      tourism
      hunting
      Correct answer: banking

      Q6.
      Why don't they use trees for building materials in Greenland?

      They don't want to cut the trees down
      Correct answer: Trees don't grow there
      Trees are expensive

      To help you plan your 2 geography lesson on: Living in the Arctic, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...