Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Human features of countries in Europe

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe key features of the human geography of Europe and use atlas maps to identify spatial patterns.

      Key learning points

      1. Europe has diverse human geographical features (cities, road and rail networks, types of farming and industry).
      2. The key human features of Europe can be investigated using a wide range of resources, atlases and maps.
      3. Comparing physical and human maps can reveal spatial patterns.

      Keywords

      • Land use - Land use is the function or purpose of a particular area.

      • Human feature - A human feature is something that humans have made or built.

      • Spatial patterns - Spatial patterns show the links between where things are located.

      Common misconception

      Learners may struggle to make sense of atlas maps which often show a lot of complex information.

      Spend additional time exploring a digital atlas map as a class or group to reinforce learners’ understanding of different map conventions.

      Teacher tip

      Learners could use digital mapping tools to zoom in and explore some of the human features in a European locality in more detail.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why are symbols used on maps?

      Correct answer: To represent different features and information.
      They make the map look more attractive.
      To show you where the map was created.
      Correct answer: To stop the map becoming too crowded.

      Q2.
      Which of these rivers are found in European countries?

      Nile
      Amazon
      Correct answer: Seine
      Correct answer: Thames

      Q3.
      Where is the highest land found in Europe?

      North
      East
      Correct answer: Central
      West

      Q4.
      Which of these are human features?

      Correct answer: bridge
      river
      Correct answer: railway
      mountains

      Q5.
      Match the major city to the country it is located in.

      Correct Answer:Italy ,Rome
      Correct Answer:Germany,Berlin
      Correct Answer:France,Paris

      Q6.
      Which of these is famous human landmark in the UK?

      the Colosseum
      the Eiffel Tower
      Correct answer: Big Ben
      Ben Nevis

      6 Questions

      Q1.
      What percentage of Europe's land has been changed by human activities?

      8%
      18%
      Correct answer: 80%

      Q2.
      Why is a lot of Europe's land used for farming?

      Farming is the most popular job.
      Europe has a very big population.
      Correct answer: Europe has a diverse climate.

      Q3.
      Match these land uses found in Europe with their correct descriptions.

      Correct Answer:mining,The extraction of minerals from the ground, e.g. iron and coal.
      Correct Answer:energy production ,The use of land and resources to generate energy, e.g. wind power.
      Correct Answer:transport systems,Road and railway networks to connect places.
      Correct Answer:industry,Building of factories to make products e.g. cars.

      Q4.
      Why are Digimaps useful when looking at features on a map?

      They show the height of the land.
      They show borders between countries.
      Correct answer: They allow us zoom in and out to look at details.
      Correct answer: We can add different layers of information.

      Q5.
      What do spatial patterns show us?

      They show us where mountain ranges can be found.
      They show us the location of transport routes only.
      Correct answer: They show us the links between where things are located.

      Q6.
      European cities are often found on large or near the coast.

      Correct Answer: rivers

      To help you plan your 4 geography lesson on: Human features of countries in Europe, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...