Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can locate a number of major cities in Europe and I understand why they are important.

      Key learning points

      1. Each European country has a capital city.
      2. Some major cities in Europe have global importance.
      3. The locations and features of European cities can be investigated using a wide range of resources, atlases and maps.

      Keywords

      • Settlements - Settlements are places where groups of people live and work

      • Major city - A major city is a large city with a population of over 100,000 and may be the largest city in the region

      • Capital city - A capital city is the place in a country where the government ‘sits’ and has its centre of power

      Common misconception

      The capital city is always the country's largest city.

      Use different examples of cities in Europe to explain that capital cities are chosen for various reasons.

      Teacher tip

      Teachers may wish to first model using tourist information websites to model researching a major city in Europe.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these climate zones are found in Europe?

      Correct answer: Mediterranean
      hot desert
      Correct answer: polar
      Correct answer: temperate
      tropical

      Q2.
      Lines of latitude describe how far north and south of the equator a place lies.

      Correct answer: true
      false

      Q3.
      Which of these countries are in Europe?

      Correct answer: Poland
      Correct answer: Germany
      Correct answer: Austria
      Brazil
      Egypt

      Q4.
      Match the country and the climate.

      Correct Answer:Finland,polar

      polar

      Correct Answer:Greece,Mediterranean

      Mediterranean

      Correct Answer:UK ,temperate

      temperate

      Q5.
      Which of these are famous landmarks in the UK?

      your local supermarket
      Correct answer: Big Ben
      the Eiffel Tower
      Correct answer: Stonehenge

      Q6.
      What is the capital city of England?

      Manchester
      Cardiff
      Correct answer: London
      Birmingham

      6 Questions

      Q1.
      Put these settlements into the correct order. Start with the smallest first.

      1 - hamlet
      2 - village
      3 - town
      4 - city

      Q2.
      What is a capital city?

      The city with the biggest population.
      Correct answer: The most important city, usually where the government works from.
      The biggest city in the country.

      Q3.
      Match the country to its correct capital city.

      Correct Answer:Hungary,Budapest

      Budapest

      Correct Answer:Spain,Madrid

      Madrid

      Correct Answer:Germany,Berlin

      Berlin

      Correct Answer:Italy ,Rome

      Rome

      Correct Answer:France,Paris

      Paris

      Q4.
      A major city usually has a very large population.

      Correct answer: true
      false

      Q5.
      Which of these major cities is in France?

      Split
      Correct answer: Marseille
      Venice

      Q6.
      Which of these are reliable sources of information to use when researching?

      Correct answer: maps
      your neighbours opinion
      Correct answer: information books
      Correct answer: tourist guides
      Correct answer: the internet

      To help you plan your 4 geography lesson on: Major cities in Europe, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...