Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Protecting the UK's coastline

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how different methods of hard and soft engineering protect the UK's coastline from erosion.

      Key learning points

      1. Hard engineering is the building of fixed structures to slow down the waves and the rate of erosion.
      2. Soft engineering is working with nature to reduce the risk of flooding and erosion.
      3. Examples of hard engineering include groynes, sea walls and gabions.
      4. Examples of soft engineering include beach replenishment and dune stabilisation.

      Keywords

      • Erosion - the process of Earth’s surface, e.g. rock or soil, being worn away and transported from its original site

      • Cliff - a tall, vertical rock face

      • Wave - waves are the movements of energy across water

      • Beach - an area of land between low and storm tide marks made up of materials like sand, mud and stones

      Common misconception

      Students may think that coastal defences stop erosion entirely.

      Coastal defences aim to protect the coastline from erosion, and can greatly reduce erosion but they can't stop it completely. Defences don't last forever, so eventually the power of the sea will regain strength in areas previously protected.

      Teacher tip

      You can demonstrate some coastal defences using small models and water. Take a thick piece of card representing a cliff, and another representing a sea wall. Stand them parallel in a watertight container and throw water at the sea wall. Which piece of card gets wettest and deteriorates quickest?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The __________ is the boundary between the land and the sea or ocean.

      Correct answer: coastline
      headland
      surf

      Q2.
      is the process of Earth’s surface, e.g. rock or soil, being worn away and transported from its original site.

      Correct Answer: Erosion

      Q3.
      Match these terms to their correct definition.

      Correct Answer:cliff,a tall vertical rock face
      Correct Answer:beach,an area of land made up of sand, mud and stones
      Correct Answer:wave,movements of energy across water

      Q4.
      The UK’s coastline is shaped by natural processes of erosion, transportation and .

      Correct Answer: deposition

      Q5.
      What could be done to protect the coastline from erosion?

      Correct answer: building sea walls to stop waves from wearing away the coast
      cutting down trees near the coast
      adding more buildings along the coast

      Q6.
      Sometimes we need to protect areas of the coastline and reduce by slowing down waves that hit the coast.

      Correct Answer: erosion

      4 Questions

      Q1.
      engineering involves building fixed structures at the coast to reduce erosion and flooding.

      Correct Answer: Hard

      Q2.
      Examples of hard engineering are:

      Correct answer: groynes
      Correct answer: sea walls
      Correct answer: gabions
      beach replenishment
      wind turbines

      Q3.
      How do groynes reduce erosion?

      1 - groynes trap sand
      2 - the beach becomes wider
      3 - the beach absorbs more wave energy
      4 - erosion is reduced

      Q4.
      Some examples of soft engineering are:

      Correct answer: beach replenishment
      Correct answer: dune stabilisation
      sea wall

      To help you plan your 7 geography lesson on: Protecting the UK's coastline, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...