Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The impacts of climate change on Tuvalu

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why some people in Tuvalu are at risk of becoming displaced due to climate change.

      Key learning points

      1. Tuvalu is a low elevation coastal zone.
      2. Building coastal defences for small island nations can be challenging due to their low elevation.
      3. The residents of Tuvalu could become displaced as a consequence of climate change.
      4. A displaced person is someone who is forced to move due to something outside their control such as flooding.

      Keywords

      • Climate change - large-scale, long-term change in the planet’s climate, including weather patterns and average temperature

      • Sea level - the average height reached by the sea or an ocean, measured between high tide and low tide

      • Elevation - the height of a geographical feature or location above the mean sea level

      • To be displaced - to be forced to move due to something outside human control such as flooding

      Common misconception

      That sea level is constantly the same and that elevation is the same as height in general.

      Sea level changes with the tides; the measure that we use as a baseline is the mean (average) sea level. This is used to calculate elevation of geographical features; sea level is taken as zero and every 1 metre in height is 1 metre above sea level.

      Teacher tip

      Have a class 'sweep' to guess what your location's elevation is. You can find out your elevation exactly using a phone app or the internet. Encourage students to think about the local topography and landscape when making their guesses. How high above sea level are you? Who guessed closest?

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      __________ is the large-scale, long-term change in the planet’s climate, including weather patterns and average temperature.

      Weather
      Correct answer: Climate change
      Greenhouse gasses

      Q2.
      What is coastal flooding?

      Waves hitting the beach in a predictable way
      Correct answer: When the sea level rises and floods coastal areas
      The effect of tides on the coastline
      When plants grow in the sand

      Q3.
      What are coral reefs made of?

      Seaweed and algae
      Sand and shells
      Correct answer: Tiny animals called coral polyps
      Dead fish skeletons

      Q4.
      What is the main process that wears away the coastline?

      Correct answer: Erosion
      Deposition
      Transportation
      Compaction

      Q5.
      What is one of the main impacts of rising sea levels on coastal areas?

      More sandy beaches
      Higher air temperatures
      More fish in the sea
      Correct answer: Increased flooding and erosion

      Q6.
      Tuvalu is located in which ocean?

      Atlantic
      Arctic
      Correct answer: Pacific

      4 Questions

      Q1.
      What is the main climate change threat faced by Tuvalu?

      Correct answer: Rising sea levels
      Increased volcanic activity
      More frequent earthquakes

      Q2.
      How do rising sea levels affect Tuvalu?

      They provide more resources for the people
      They create new land
      Correct answer: They cause flooding and erosion

      Q3.
      How does climate change impact Tuvalu’s freshwater supply?

      Correct answer: Saltwater from the sea contaminates freshwater sources
      It improves access to clean water
      Rainwater becomes more abundant

      Q4.
      __________ is the average height reached by the sea or an ocean, measured between high tide and low tide.

      Elevation
      Correct answer: Sea level
      Relief

      To help you plan your 7 geography lesson on: The impacts of climate change on Tuvalu, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...