Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe aspects of the physical and human geography of Tuvalu.

      Key learning points

      1. Tuvalu is an island nation in the Pacific Ocean with 9 main islands including some atolls.
      2. Some of the islands are made from coral, seawater bubbles up through the coral causing flooding.
      3. Many Tuvaluans rely on subsistence farming, the saltwater is poisoning the soil.
      4. Tuvalu experiences drought and water scarcity due to lack of natural freshwater.

      Keywords

      • Island nation - a country that does not share any land borders with other countries

      • Coral (reef) - tiny marine organisms that accumulate to form coral reefs in tropical waters

      • Atoll - a type of coral reef shaped like a ring with a water body in the middle

      • Lagoon - the body of water in the middle of an atoll

      • Subsistence farming - farming that is done to feed oneself and one’s family, not for profit

      Common misconception

      Students can think that all water is the same, or can mix up saltwater (seawater) and freshwater and where these are found.

      Water on Earth is either saltwater or freshwater. Saltwater is found in seas and oceans, freshwater is found in rivers and streams. Only salt tolerant plants and animal species can survive in saltwater.

      Teacher tip

      Coral reefs are among some of the most beautiful and unique ecosystems on Earth as well as the most fragile. Encourage students to investigate the risks of human activity for coral reefs and find out how some areas are mitigating or managing those risks.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the main process shaping coastal landscapes?

      Earthquakes
      Correct answer: Erosion
      Volcanic activity
      Farming

      Q2.
      What type of erosion happens when waves crash against cliffs and force air into cracks?

      Correct answer: Hydraulic action
      Abrasion
      Solution
      Deposition

      Q3.
      What is the movement of sediment along a coastline called?

      Coastal drift
      Correct answer: Longshore drift
      Sea breeze
      Tidal movement

      Q4.
      An __________ is a country that doesn't share any land boarders with other countries.

      Correct answer: island nation
      landlocked nation
      European nation

      Q5.
      What are coral reefs made of?

      Seaweed and algae
      Correct answer: Tiny animals called coral polyps
      Sand and shells
      Dead fish skeletons

      Q6.
      Which of the following is not part of the continent of Oceania?

      Australia
      Fiji
      Correct answer: Madagascar
      New Zealand

      4 Questions

      Q1.
      The country of Tuvalu is located in the Ocean, in the continent of Oceania.

      Correct Answer: Pacific

      Q2.
      The islands of Tuvalu are made of , a living organism.

      Correct Answer: coral

      Q3.
      Water on Earth is either or freshwater.

      Correct Answer: saltwater, salt water

      Q4.
      Many Tuvaluans rely on __________ farming, the saltwater is poisoning the soil.

      Correct answer: subsistence
      intensive
      arable

      To help you plan your 7 geography lesson on: Tuvalu: An island nation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...