Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The drivers of globalisation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what drives globalisation.

      Key learning points

      1. There are different drivers for globalisation and these include transport and commnications.
      2. Other drivers for globalisation include economic activity, trade of goods, supply and demand.
      3. Political factors and changes in technology also drive globalisation.

      Keywords

      • Investment - the action of spending money on something to make gain

      • Trade - the exchange of goods and services between people, companies and countries

      • Globalisation - the process of our world becoming more interconnected

      • Communications - the act of giving and receiving information between people, companies and countries

      Common misconception

      Globalisation is about the world developing.

      Globalisation is about the world becoming more connected.

      Teacher tip

      Ask students how they connect with people around the world. What devices can they use to do this?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is globalisation?

      Correct answer: the exchange of goods and services between people, companies and countries
      long-term shifts in temperatures and weather patterns
      Correct answer: the process of our world becoming more interconnected

      Q2.
      What in an export?

      goods and services bought by a country
      Correct answer: goods and services sold to another country
      goods and services made and used within a country

      Q3.
      What is an import?

      Correct answer: goods and services brought in from another country
      goods and services sold to another country
      something or someone of great significance or value

      Q4.
      Which of the following is a benefit of globalisation?

      Correct answer: the mixing of people and cultures from all over the world
      Correct answer: people can take holidays in far off locations
      it operates mostly in the interests of the richest countries
      Correct answer: migration of people can fill labour and skill shortages
      can cause social tensions and conflict of ideologies

      Q5.
      What is a negative impact of globalisation?

      sharing ideas
      Correct answer: poor working conditions for those manufacturing goods for export
      Correct answer: increased greenhouse gas emissions due to more goods being transported globally
      better communication between countries

      Q6.
      World is the global exchange of goods and services.

      Correct Answer: trade

      4 Questions

      Q1.
      is the process of our world becoming more interconnected.

      Correct Answer: Globalisation

      Q2.
      Which of these is an example of world trade?

      Correct answer: Jeans made in China from cotton grown in India
      A school only having students from one country
      A local bakery making and selling bread to local people

      Q3.
      Containerisation is ...

      a type of company that operates in different countries around the world.
      Correct answer: a system for transporting goods in containers easily by ship, train and lorry.
      the exchange of goods and services across international borders.

      Q4.
      Which of the options are drivers of globalisation?

      Correct answer: communication
      Correct answer: trade
      development
      Correct answer: technology

      To help you plan your 8 geography lesson on: The drivers of globalisation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...