Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Climate change in India

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some impacts of climate change in India and give examples of ways in which the country is taking climate action.

      Key learning points

      1. Some people and places are more impacted by climate change than others.
      2. Droughts, flooding and heatwaves in India are becoming more frequent and severe because of climate change.
      3. People around the world are taking action against climate change but a lot more action is needed.
      4. India is taking action in different ways to reduce its greenhouse gas emissions and adapt to climate change impacts.

      Keywords

      • Climate change - large-scale and long-term change in the planet’s climate, including weather patterns and average temperatures

      • Monsoon - a seasonal change in wind direction that brings a very rainy season or a very dry season

      • Small-scale farming - growing crops and raising livestock on a small area of land

      • Greenhouse gas - gases in Earth’s atmosphere that trap heat

      • Renewable energy - sources of energy that can be re-used and will not be used up or run out

      Common misconception

      Everyone is impacted by climate change equally.

      Although everyone is affected by climate change, some people and places are impacted more than others.

      Teacher tip

      Create a positive climate news board with examples of ways in which people are taking climate action.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the name of the mountain range that forms India's northern border?

      Correct answer: The Himalayas
      The Appalachian
      The Alps

      Q2.
      What is the longest river in India?

      The Nile
      Correct answer: The Ganges
      The Thames

      Q3.
      What type of climate does most of India experience?

      Arctic
      Desert
      Mediterranean
      Correct answer: Tropical Monsoon

      Q4.
      What is the main cause of climate change?

      Volcanic eruptions
      Correct answer: Burning fossil fuels like coal, oil, and gas
      Ocean currents
      Solar eclipses

      Q5.
      Which gas is the biggest contributor to global warming?

      Helium (He)
      Nitrogen (N₂)
      Oxygen (O₂)
      Correct answer: Carbon dioxide (CO₂)

      Q6.
      How can people help reduce climate change?

      Using more coal and oil.
      Cutting down more trees.
      Correct answer: Using renewable energy like solar and wind.
      Driving cars more often.

      4 Questions

      Q1.
      What is climate change?

      Daily changes in the weather.
      Correct answer: Long-term changes in Earth's temperature and weather patterns.
      Only the increase in summer temperatures.
      A natural event that happens every few years.

      Q2.
      How is climate change impacting India?

      Correct answer: Increased frequency of heatwaves
      Cooler temperatures
      Less rainfall
      Correct answer: Droughts
      Correct answer: Flooding

      Q3.
      What is a major cause of air pollution and greenhouse gas emissions in India?

      Lack of trees in villages
      Correct answer: Burning fossil fuels like coal and oil
      Too many rivers
      Increased tourism

      Q4.
      How is climate change affecting India’s coastal cities?

      Making them cooler
      Correct answer: Rising sea levels and increased flooding
      Creating more land
      Reducing rainfall

      To help you plan your 7 geography lesson on: Climate change in India, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...