Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can list some of India’s biomes and use a geographic information system (GIS) to investigate one of these biomes.

      Key learning points

      1. A biome is a large community of vegetation and wildlife adapted to a specific climate.
      2. India has a range of biomes including desert, savanna and forests.
      3. The Great Thar desert is one of the largest deserts in the world and part of it is found in India.
      4. The tropical forests of the Western Ghats are one of the most biodiverse places on Earth.
      5. A geographical information system (GIS) can be used to investigate biomes in India.

      Keywords

      • Biome - a large region of the world with places that have similar climates, vegetation and animals that have adapted to living there

      • Temperate - the temperate climate zone is the region between the tropics and the polar areas

      • Tropical - the tropical climate zone is the region between the Tropic of Cancer in the north and the Tropic of Capricorn in the south

      • GIS - A GIS (geographic information system) is a computer system that captures, and displays geographic data to help understand spatial patterns

      Common misconception

      The physical geography of India doesn't vary across the country.

      Use GIS or atlases to investigate how India's phyiscal geography varies across the country.

      Teacher tip

      Use GIS or atlases to investigate other biomes in India.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Biomes, ecosystems and habitats; match their definitions.

      Correct Answer:Biome,regions of the world that have similar climates, plants and animals
      Correct Answer:Ecosystem,interactions between organisms living in an environment
      Correct Answer:Habitat,where a population of plants or animals lives

      Q2.
      Match the key terms with their description.

      Correct Answer:Tropic of Cancer,an important line of latitude north of the Equator
      Correct Answer:Equator,an imaginary line around the centre of Earth dividing it in half
      Correct Answer:Tropic of Capricorn,an important line of latitude south of the Equator

      Q3.
      Where do you find tropical rainforests?

      Correct answer: Between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn
      In the Arctic Circle
      At the top of mountains

      Q4.
      What is a desert?

      A hot and humid forest
      Correct answer: An area of land that receives less than 250 mm of precipitation a year
      An area of open land with grasses, shrubs and sometimes trees

      Q5.
      Where is India located?

      Correct answer: In the Northern Hemisphere
      In the Southern Hemisphere
      In the continent of Africa
      Correct answer: In the continent of Asia

      Q6.
      Which of these biomes do you think are present in India?

      Correct answer: desert
      Correct answer: mountains
      tundra
      Correct answer: tropical rainforest
      boreal forest

      4 Questions

      Q1.
      A is a large region of the world with places that have similar climates, vegetation and animals that have adapted to living there.

      Correct Answer: biome

      Q2.
      Which of these biomes is within India?

      tundra
      Correct answer: desert
      Correct answer: mangrove

      Q3.
      What is a mangrove?

      Correct answer: trees and shrubs that have adapted to live in intertidal zones at the coast
      open areas of land with grasses, shrubs and sometimes trees
      a biome with little rainfall and vegetation

      Q4.
      What is GIS?

      Correct answer: geographic information system
      geographic infrared sorting
      global imaging satellite

      To help you plan your 7 geography lesson on: The biomes of India, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...