Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Diversity and change in the local area

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the impact of migration on a local area in the UK.

      Key learning points

      1. Migration makes our population more diverse.
      2. Diversity within the UK has led to changes in local communities and culture.
      3. Local areas can change over time as a result of changes in population.

      Keywords

      • Census - the official collection of data about a whole population.

      • Culture - a way of life, customs and behaviours that a group of people share.

      • Diversity - the variety of human, physical or cultural characteristics in a geographical area.

      Common misconception

      Migration just brings people.

      Migration brings other cultures, foods and fashion to the UK.

      Teacher tip

      Use the internet to research other ways migration has influenced culture, food and fashion in the UK.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does population mean?

      Correct answer: The number of people living in a certain area
      The movement of people from one place to another
      How old people are in a certain area

      Q2.
      Migration is ...

      Correct answer: The movement of people from one place to another
      People staying in the same place
      People only moving into other countries

      Q3.
      What causes populations to change?

      Births and deaths
      Migration
      Correct answer: Births, deaths and migration

      Q4.
      Why is it important to understand diversity and change in your local area?

      Correct answer: It helps people learn about each other and their traditions
      It makes the area stay exactly the same forever
      It stops people from moving around
      It prevents any buildings from being built

      Q5.
      What does 'rural' typically refer to?

      City areas
      Correct answer: Countryside areas
      Industrial zones

      Q6.
      Why might people migrate from one area to another?

      Correct answer: To go to university in a new place
      To stay close to family that live on their road
      Correct answer: To start a new job
      To stay in a school that they like

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords from this lesson.

      Correct Answer:Census,The official collection of data about a whole population
      Correct Answer:Culture,A way of life, customs and behaviours that a group of people share
      Correct Answer:Diversity,The variety of human, physical or cultural characteristics in an area

      Q2.
      In the UK, a census is collected every years.

      Correct Answer: 10, ten

      Q3.
      What is migration?

      Moving from one place to another for temporary leisure
      Correct answer: The movement of people from one place to another
      Moving to a different country for vacation
      Staying in one place for your whole life

      Q4.
      Which of the following would most likely show that an area is becoming more diverse?

      People only speaking one language
      Correct answer: Different types of restaurants and food shops
      Everyone looking the same
      No one moving to the area

      To help you plan your 7 geography lesson on: Diversity and change in the local area, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...