Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Managing climate change – adaptation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how climate change can be managed through adaptation strategies.

      Key learning points

      1. Managing climate change can involve adaptation strategies.
      2. Adaptation strategies include change in agricultural systems and managing water supply.
      3. Adaptation involves reducing risk from rising sea levels.

      Keywords

      • Irrigation - a method of supplying water to crops to help them grow

      • Desalination - the process of removing salt from seawater to make it suitable for drinking and irrigation

      • Coastal defences - structures built to protect land from the sea, e.g. sea walls

      Common misconception

      All adaptation strategies are expensive and complex.

      Some adaptation strategies are cost-effective and simple, such as rainwater harvesting and crop rotation.

      Teacher tip

      Encourage pupils to think of this at a local and individual level as well as looking at the larger scale, more complex, adapation strategies.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the main difference between climate change mitigation and climate change adaptation?

      Correct answer: Mitigation is reducing greenhouse gases, adaptation is adjusting to the impacts.
      Mitigation focuses infrastructure, while adaptation focuses on education.
      Mitigation is a short-term response, while adaptation is long-term.
      Mitigation reduces the effects of global warming, while adaptation prevents it.

      Q2.
      Which of the following is an example of climate change adaptation?

      Reducing carbon emissions from factories
      Planting more trees to absorb CO2
      Correct answer: Building flood barriers in flood-prone areas
      Implementing carbon taxes

      Q3.
      How is climate change affecting agriculture?

      Correct answer: Altering crop growing seasons
      Creating new plant diseases
      Correct answer: Affecting yields (how successful a crop is) due to extreme weather
      Decreasing the use of pesticides

      Q4.
      How can irrigation help farmers adapt to the effects of climate change, such as droughts?

      By increasing reliance on rainwater for crops
      Correct answer: By providing a controlled supply of water to crops during dry periods
      By reducing the need for machinery in farming
      By preventing soil erosion completely

      Q5.
      What is desalination and how can it be used to address water scarcity caused by climate change?

      Correct answer: The process of converting saltwater into freshwater for drinking and irrigation
      The process of extracting carbon dioxide from the atmosphere
      The practice of increasing rainfall in dry areas
      The removal of harmful chemicals from freshwater sources

      Q6.
      Which of the following is an example of a coastal defence strategy to protect against rising sea levels?

      Installing wind turbines offshore
      Correct answer: Building sea walls or barriers along an area of the coast
      Relocating all people living in coastal areas
      Reducing the number of ships in coastal waters

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their definitions.

      Correct Answer:irrigation,a method of supplying water to crops to help them grow

      a method of supplying water to crops to help them grow

      Correct Answer:desalination,the process of removing salt from seawater

      the process of removing salt from seawater

      Correct Answer:coastal defences,structures built to protect the land from the sea

      structures built to protect the land from the sea

      Q2.
      Strategies to reduce or prevent the emission of greenhouse gases are known as strategies.

      Correct Answer: mitigation

      Q3.
      What are the adaptations to sea level rise?

      Correct answer: Coastal defences
      Correct answer: Elevated buildings
      Taxing greenhouse gas emissions

      Q4.
      forests are a natural flood management strategy.

      Correct Answer: Mangrove

      To help you plan your 10 geography lesson on: Managing climate change – adaptation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...