Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Managing climate change – mitigation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how climate change can be managed through mitigation strategies.

      Key learning points

      1. Managing climate change can involve mitigation strategies.
      2. Mitigation strategies include alternative energy production, carbon capture and planting trees.
      3. Mitigation can involve international agreements.

      Keywords

      • Mitigation - actions to reduce or prevent the emission of greenhouse gases

      • Renewable energy - energy from natural sources that are constantly replenished, like wind and solar

      • Paris Agreement - an international treaty on climate change aiming to limit global warming

      Common misconception

      Individuals cannot make significant contributions to mitigation.

      Although national and international mitigation strategies are essential to achieve meaingful mitigation of climate change, individual actions, such as reducing energy use, collectively contribute to mitigation efforts.

      Teacher tip

      Using the internet to calculate individual carbon footprint can be interesting for pupils and leads to discussion of ideas as to how they can reduce it, reinforcing the importance of individual actions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a greenhouse gas?

      gas that cools the atmosphere
      gas that reflects sunlight
      Correct answer: gas that traps heat in the atmosphere

      Q2.
      Give an example of a sustainable energy source.

      Correct Answer: solar, wind, hydroelectric, geothermal, biofuel

      Q3.
      means actions to reduce or prevent the emission of greenhouse gas.

      Correct Answer: Mitigation, mitigation

      Q4.
      Which of these is an international agreement on climate change?

      NATO
      Correct answer: Paris Agreement
      Correct answer: Kyoto protocol

      Q5.
      Match the mitigation strategy with who could do it.

      Correct Answer:Individuals,use public transport

      use public transport

      Correct Answer:Nationally,provide power from renewable energy

      provide power from renewable energy

      Correct Answer:Internationally,the Paris Agreement

      the Paris Agreement

      Q6.
      is the ability to meet the needs of today without compromising the needs of tomorrow.

      Correct Answer: Sustainability, sustainable

      4 Questions

      Q1.
      What is the main goal of climate change mitigation?

      to ignore climate change
      to increase emissions
      Correct answer: to reduce greenhouse gas emissions

      Q2.
      Which energy source is considered renewable?

      coal
      natural gas
      Correct answer: solar energy

      Q3.
      What are the main aims of COP?

      to force higher income countries to reduce CO2 emissions
      Correct answer: to agree on actions to reduce global greenhouse gas emissions
      Correct answer: to support lower income countries with climate change mitigation

      Q4.
      The Paris Agreement was adopted by _________ countries.

      Correct answer: 195
      95
      100

      To help you plan your 10 geography lesson on: Managing climate change – mitigation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...