Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Weathering and mass movement at the coast

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how weathering and mass movement shape the coast.

      Key learning points

      1. The coast is shaped by weathering processes (mechanical and chemical).
      2. The coast is shaped by processes of mass movement (sliding, slumping and rock falls).

      Keywords

      • Weathering - the breakdown or disintegration of rocks at or close to the surface

      • Mechanical weathering - physical disintegration of rocks, for example through freeze-thaw

      • Chemical weathering - chemical breakdown of rocks usually involving slightly acidic rainwater

      • Mass movement - the downhill movement of material under the influence of gravity

      Common misconception

      Mass movement only refers to dramatic events like landslides and rockfalls.

      Mass movement includes all downhill movements of soil, rock, or debris due to gravity. It's not just rapid events like landslides but also slower processes which occur gradually and can still significantly alter the landscape over time.

      Teacher tip

      GIS could be used in this lesson to explore the impact of landslides and identify areas most at risk. The National Trust has an ArcGIS resource on climate hazards which could be used for this called Slope Failure (Landslides) Current.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following characteristics best describes constructive waves?

      High frequency and strong backwash
      Correct answer: Low frequency and strong swash
      High frequency and steep profile
      Short wavelength and strong backwash

      Q2.
      What type of erosion involves rocks and pebbles colliding and breaking into smaller, rounder pieces?

      Hydraulic action
      Abrasion
      Correct answer: Attrition

      Q3.
      Which type of erosion is defined as material being hurled against a cliff face, wearing it down?

      Hydraulic action
      Attrition
      Correct answer: Abrasion

      Q4.
      What process is being described here "the uninterrupted distance over which the wind blows across the water"?

      Correct Answer: fetch

      Q5.
      Reorder the steps in the process of longshore drift:

      An image in a quiz
      1 - Waves hit the shore at an angle due to the wind direction.
      2 - Sediment is moved along the beach by the swash (up the shore).
      3 - The backwash pulls sediment straight back down the beach.
      4 - Sediment moves along the shore in a zig-zag pattern over time.
      5 - Over time, sediment is transported down the coastline.

      Q6.
      What coastal management structure is used to block longshore drift?

      1 - g
      2 - r
      3 - o
      4 - y
      5 - n
      6 - e
      7 - s

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following is an example of chemical weathering?

      Frost shattering
      Exfoliation
      Correct answer: Acidic rain dissolving rock
      Root expansion

      Q2.
      What happens during freeze-thaw weathering?

      Correct answer: Water in cracks expands as it freezes, causing the rock to break apart.
      Rocks dissolve due to acid rain.
      Heat causes rock surfaces to peel in layers.
      Plant roots grow into cracks, breaking the rock.

      Q3.
      Which type of mass movement involves rocks breaking away from a cliff and falling freely down to the bottom of the cliff?

      Slumping
      Correct answer: Rock fall
      Sliding

      Q4.
      What is a key characteristic of slumping as a type of mass movement?

      Sudden, vertical fall of rock from a cliff
      Slow movement of soil down a gentle slope
      Rapid flow of saturated soil and debris
      Correct answer: A section of land moving down a curved surface

      To help you plan your 10 geography lesson on: Weathering and mass movement at the coast, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...