Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The post-industrial economy

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the features of a post-industrial economy.

      Key learning points

      1. The UK is moving towards a post-industrial economy.
      2. The development of information technology has contributed to a post-industrial economy in the UK.
      3. The growth of service industries, finance and research has contributed to a post-industrial economy in the UK.
      4. Science and business parks have contributed to a post-industrial economy in the UK.

      Keywords

      • Post-industrial - an economic phase where employment in manufacturing is replaced by employment in services and knowledge economies

      • Financial services - a branch of industry that manages money and wealth, such as banking, insurance, fund management and taxation

      • Disposable income - money left over after someone has paid for their essentials such as food, bills and housing

      • Science park - an area of land dedicated to businesses specialising in science and technology

      Common misconception

      Research is not a form of industry because it does not involve trade.

      Research is an industry because it creates wealth through innovation and knowledge which has value.

      Teacher tip

      Look at maps, satellite images and street views of Cambridge Science Park to show students what the modern face of industry looks like.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the term "post-industrial" refer to?

      A time before industrialisation
      An economy focused on manufacturing and factories
      Correct answer: An economy that moves away from manufacturing to services and technology
      An economy based only on agriculture

      Q2.
      Which of the following industries is most likely to thrive in a post-industrial economy?

      Steel production
      Textile manufacturing
      Correct answer: Financial services
      Coal mining

      Q3.
      "Disposable income" refers to:

      Correct answer: The money left after paying for essentials such as food, bills and housing
      The income a person gets from selling goods
      Money that a company spends on raw materials
      Income that is spent on necessities only

      Q4.
      What is a benefit of having higher levels of disposable income for people in a post-industrial economy?

      They spend all their money on essentials
      They have a bad quality of life
      Correct answer: They can spend money on goods, services, and leisure activities
      Correct answer: They can save money for the future

      Q5.
      Match the type of industry with its example.

      Correct Answer:primary sector,mining

      mining

      Correct Answer:secondary industry,textile industry

      textile industry

      Correct Answer:tertiary industry,doctor

      doctor

      Correct Answer:quaternary industry,ICT

      ICT

      Q6.
      Why are science parks important for a post-industrial economy?

      They create new factories for manufacturing
      Correct answer: They help businesses develop new technologies and innovations
      They provide agricultural products for the economy
      They are used for tourism and leisure activities

      4 Questions

      Q1.
      is an economic phase where employment in manufacturing is replaced by employment in services and knowledge economies.

      Correct Answer: Post-industrial, post industrial

      Q2.
      Match the key words and their definitions.

      Correct Answer:financial services,a branch of industry that manages money and wealth

      a branch of industry that manages money and wealth

      Correct Answer:disposable income,money left over after someone has paid for their essentials

      money left over after someone has paid for their essentials

      Correct Answer:science park,land dedicated to businesses specialising in science and technology

      land dedicated to businesses specialising in science and technology

      Q3.
      Which of the following are features of working in the science and research industry?

      low pay
      Correct answer: working with highly skilled individuals
      Correct answer: state-of-the-art workplace
      access to docks to transport goods

      Q4.
      services have seen dramatic changes in the post-industrial era as banks get larger and more global.

      Correct Answer: Financial

      To help you plan your 11 geography lesson on: The post-industrial economy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...