Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Plant and animal adaptations in tropical rainforests

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how plants and animals in tropical rainforests are well adapted to the physical conditions.

      Key learning points

      1. Tropical rainforests are home to a wide variety of plants and animals.
      2. Plants are adapted to the physical conditions in tropical rainforests, for example, drip tips and buttress roots.
      3. Animals are well adapted to the physical conditions in tropical rainforests.

      Keywords

      • Biodiversity - the variety of species found in a habitat

      • Adaptations - a feature or behaviour that helps an animal or plant survive in its environment

      • Habitat - the natural place where a plant or animal lives and grows

      Common misconception

      The challenges faced by plants and animals in the canopy layer are the same as challenges on the forest floor.

      Plants and animals face different challenges in the different habitats of the tropical rainforest. For example, plants on the forest floor have to have adaptations for low light levels.

      Teacher tip

      Virtual reality tours of the tropical rainforest will allow students to better understand the adaptations of plants and animals living in each layer of the tropical rainforest. BBC Earth's 'The "busy" life of the sloth' is an engaging way into this topic, for example.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word is described in this definition "a feature or behaviour that helps an animal or plant survive in its environment"?

      skill
      biology
      Correct answer: adaptation

      Q2.
      Which of the following is an adaptation of tropical rainforest plants to cope with heavy rainfall?

      Small leaves that lose less water
      Large roots to absorb more water
      Correct answer: Thick, waxy leaves that repel water
      Deep roots to reach underground water

      Q3.
      Match the adaptation with the correct plant or animal.

      Correct Answer:camouflage,leaf-tailed gecko

      leaf-tailed gecko

      Correct Answer:drip tips on leaves,rubber tree

      rubber tree

      Correct Answer:nocturnal behaviour,night monkey

      night monkey

      Correct Answer:long curved claws for grip,sloth

      sloth

      Q4.
      Why do rainforest animals, like frogs and insects, have brightly coloured skin?

      To camouflage with flowers
      Correct answer: As a defence to warn predators they are toxic
      To find each other in the dark

      Q5.
      Tropical rainforest are located between the Tropics of and .

      Correct Answer: Cancer and Capricorn, Cancer Capricorn

      Q6.
      Which of the following best defines a biome?

      Correct answer: A large area with distinct climate, vegetation, and animal life
      A specific habitat where an organism lives
      A small ecosystem within a city
      A type of plant found in a forest

      4 Questions

      Q1.
      What does the term biodiversity refer to in a tropical rainforest?

      Correct answer: The number of different species living in the area
      The number of trees in the rainforest
      The amount of rainfall in the region
      The average temperature of the forest

      Q2.
      What is the difference between adaptations and changes an organism makes during its lifetime?

      Adaptations occur over a short period of time, lifetime changes take generations
      Correct answer: Adaptations occur over generations, lifetime changes are individual responses
      Both adaptations and lifetime changes happen within a single generation
      Adaptations only happen in plants, not animals

      Q3.
      Why is adaptation important?

      1 - Adaptations occur as a
      2 - result of evolution. Within a species, individuals are always a little different
      3 - to genetic mutations. Sometimes these differences give individuals a slightly
      4 - better chance of survival in their environment.
      5 - If so, those individuals are more likely to reproduce and pass
      6 - their advantage on to the next generation. Over generations, the advantages
      7 - spread through the whole species and continue to be refined into adaptations.

      Q4.
      What does it mean if plants and animals are interdependent?

      When animal species in different habitats have evolved similar adaptations
      When plants and animals can survive independently without needing each other
      Correct answer: When plants and animals rely on each other for survival

      To help you plan your 10 geography lesson on: Plant and animal adaptations in tropical rainforests, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...