Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Example of a tropical storm

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the location of Typhoon Rai and understand the effects and responses to it.

      Key learning points

      1. Location and track of Typhoon Rai.
      2. Typhoon Rai had primary and secondary effects.
      3. There were immediate and long-term responses to Typhoon Rai.

      Keywords

      • Typhoon - a tropical cyclone occurring in the western Pacific or Indian oceans

      • Primary effects - the immediate effects of a natural disaster

      • Secondary effects - indirect impacts that arise after an event, they often happen because of the primary effects

      • Response - action taken to address the impacts of a disaster

      Common misconception

      Tropical storms only affect people during and immediately after they make landfall.

      Due to improved monitioring and prediction, people may evacuate high-risk areas before a storm hits, and the effects of the storm can last for months afterwards as people repair and recover their homes, environments and livelihoods.

      Teacher tip

      To gain a better understanding, the use of newspaper articles and video clips will help. It may also be helpful to look at the impact of a tropical storm of similar strength that made landfall in a high income country, to compare the effects and responses.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the difference between a cyclone, a typhoon and a hurricane?

      Correct answer: where they form
      when they form
      how they form

      Q2.
      What conditions are required for tropical storms to develop?

      warm sea surface temperatures and high wind shear
      cool sea surface temperatures and low wind shear
      Correct answer: warm surface temperatures and low wind shear

      Q3.
      What is one effect of climate change on tropical storms?

      Correct answer: increases their intensity
      reduces their frequency
      reduces their intensity

      Q4.
      Oxfam, UNICEF, the Red Cross and Red Crescent are all examples of that can offer support to a country as a neutral body.

      Correct Answer: NGOs, Non-governmental organisations, non governmental organisations

      Q5.
      Which of these are primary effects (impacts)?

      Correct answer: damage to buildings due to high winds
      landslides due to saturated land following prolonged rain
      spread of disease in emergency camps set up to house displaced people
      Correct answer: deaths and injuries to people caused by flooding and flying debris

      Q6.
      In which world region are the Philippines located?

      South America
      Southern Africa
      Correct answer: Southeast Asia

      6 Questions

      Q1.
      What was the name of the tropical storm that made landfall in the Philippines in December 2021?

      Correct Answer: Typhoon Rai, Typhoon Odette

      Q2.
      Which of the following were hazards created by Typhoon Rai?

      Correct answer: winds of 195 km/h
      Correct answer: storm surge of 3-4 m
      heavy snowfall
      Correct answer: heavy rainfall

      Q3.
      Match the data to the correct effect.

      Correct Answer:2.4 million ,people needed assistance

      people needed assistance

      Correct Answer:630 000 ,people were displaced

      people were displaced

      Correct Answer:71 000,homes were destroyed

      homes were destroyed

      Correct Answer:$550 million ,was the estimated overall economic impact

      was the estimated overall economic impact

      Correct Answer:$107 million ,was the fundraising appeal the UN launched

      was the fundraising appeal the UN launched

      Q4.
      Which of these are primary effects of Typhoon Rai?

      Correct answer: 410 people were killed
      Correct answer: 130 000 homes were damaged
      disease spreading in temporary shelters set up
      problems with food security due to loss of crops
      government spending in loans and grants to small businesses

      Q5.
      Who helped the Philippines with short-term responses?

      only the Philippine government
      Correct answer: NGOs, e.g. Red Cross
      Correct answer: UN
      Correct answer: USA and Canada

      Q6.
      Which of these are long-term responses to Typhoon Rai?

      temporary shelters provided by NGOs
      emergency medical supplies, food and water
      Correct answer: replanting mangroves and coconut trees
      Correct answer: governments enforcing stricter building codes and land-use zoning

      To help you plan your 10 geography lesson on: Example of a tropical storm, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...