Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Rostow’s and Frank’s theories about development over time

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Rostow's and Frank's theories about how and why countries develop over time.

      Key learning points

      1. There are different theories that can explain how countries develop over time.
      2. Rostow's modernisation theory suggests that the introduction of manufacturing causes countries to develop.
      3. Frank's dependency theory suggests that the development of a core and periphery leads to inequality.

      Keywords

      • Extreme poverty - living on less than $2.15 a day

      • Modernisation theory - a view that suggests that countries move through five stages of economic development, proposed by Rostow

      • Manufacturing - the secondary economic sector, involving making goods from raw materials or other manufactured products (for example motor vehicles)

      • Dependency theory - a socialist view that explains how the core (developed countries) exploit the periphery, proposed by Frank

      Common misconception

      There are more people living in poverty today than there once were.

      The share of the global population living in extreme poverty has dramatically fallen in the past decades.

      Teacher tip

      The Gapminder website and others provide excellent visualisations of change over time that may be used to good effect from the front of class or on student devices.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When we consider intergovernmental organisations, what does U.N. stand for?

      Correct answer: United Nations
      Unified Nature
      Uniform National

      Q2.
      What is global inequality?

      The unequal distribution of resources within a country
      Correct answer: The unequal distribution of wealth and resources between countries
      The differences in population growth rates between countries
      The differences in political systems around the world

      Q3.
      Which of the following is a key measure of development?

      Correct answer: Gross Domestic Product (GDP) per capita
      Biodiversity
      Natural disaster frequency

      Q4.
      Match the world bank classification of a country's development with its definition.

      Correct Answer:LIC - low income countries,GNI per capita of $1045 or less
      Correct Answer:MIC - medium income countries,GNI per capita of more than $1045 but less than $12 695
      Correct Answer:HIC - high income countries,GNI per capita of more than $12 696

      Q5.
      How does colonial history contribute to global inequality?

      Colonised countries developed advanced economies during colonial rule
      Correct answer: Colonial powers made political and economic systems that only benefited them
      Colonised countries were more technologically advanced than colonising countries
      Colonialism helped to spread wealth and reduce inequality

      Q6.
      How does globalisation impact global inequality?

      It has no effect on global inequality
      It reduces inequality by helping all countries grow equally
      Correct answer: It can increase and reduce inequality, depending on access to global markets

      4 Questions

      Q1.
      Extreme means living on less than $2.15 a day

      Correct Answer: poverty

      Q2.
      Globally, how many people live in extreme poverty?

      Correct answer: 1 person in 10
      1 person in 100
      1 person in 1000

      Q3.
      Rostow’s modernisation theory suggests that international trade is central to economic development, put the steps in the correct order.

      1 - Science and technology can increase the productivity of agriculture.
      2 - Higher yields enables international trade.
      3 - Income from international trade invested in new industry (manufacturing).
      4 - Export of goods produced by the manufacturing sector leads to
      5 - increased incomes and a higher standard of living

      Q4.
      Which of the below describe Frank's dependency theory?

      Correct answer: The core (developed countries) exploit the periphery
      The periphery exploit the core (developed countries)
      Countries move through five stages of economic development

      To help you plan your 11 geography lesson on: Rostow’s and Frank’s theories about development over time, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...