Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Contrasting urban economies in developing, emerging and developed countries

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the links between a country's level of development and the nature of employment there.

      Key learning points

      1. There are four sectors of employment.
      2. Different urban economies are defined by these sectors.
      3. Formal and informal employment create different working conditions in urban economies.

      Keywords

      • Economic sector - a category of economic activity where jobs are grouped together based on their type of work

      • Formal employment - employment that is officially recognised and regulated

      • Informal employment - employment that lacks official recognition and has no regulation

      Common misconception

      Those in informal employment are unskilled.

      Just because work is unregulated it does not mean that the workers are unskilled. While some workers may not have official certification of skills, they still possess expertise.

      Teacher tip

      Use online search engines to find examples in images of employment in other countries. Question with students the extent to which the images conform to stereotypes or reflect the actual employment opportunities in a country.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is urbanisation?

      The movement of people from urban to rural areas
      Correct answer: The growth and expansion of cities
      The increase of farmland
      The decrease in city populations

      Q2.
      What is a megacity?

      Correct answer: A city with over 10 million people
      A very old city
      A city with high skyscrapers

      Q3.
      Which of the following is a challenge of rapid urban growth?

      Correct answer: Overcrowding and traffic congestion
      More green spaces
      More affordable housing

      Q4.
      Which of these are economic sectors?

      Correct answer: Primary
      Traditional
      Correct answer: Secondary
      Universal

      Q5.
      What does HIC stand for?

      High-Industry Country
      High-Import Country
      Correct answer: High-Income Country

      Q6.
      What is a characteristic of a LIC (Low-Income Country)?

      High employment in technology
      Correct answer: Low GDP per capita and high poverty rates
      High literacy rates
      Strong financial services sector

      4 Questions

      Q1.
      employment has no regulation or system of taxation.

      Correct Answer: Informal

      Q2.
      Which type of country has the highest percentage of people working in informal jobs?

      HICs
      Correct answer: LICs
      They have equal informal economies

      Q3.
      What is a major challenge of informal employment?

      High wages and job security
      Correct answer: Lack of legal protection and unstable income
      Guaranteed access to healthcare and pensions
      Strong workers' rights and benefits

      Q4.
      The __________ model shows how countries might have different levels of employment in each sector over time as they develop.

      Brant
      Correct answer: Clark-Fisher
      Bradshaw

      To help you plan your 11 geography lesson on: Contrasting urban economies in developing, emerging and developed countries, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...