Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Where are you and where are you going? 'In' and 'auf' (accusative and dative)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the prepositions ‘in’ and ‘auf’ to ask and answer questions about the movement or the location of someone or something.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [st] is pronounced as in ‘stark’. At the start of a word, it sounds like ‘sht’.
      2. Use 'in' (into) and 'auf' (onto, to) with accusative definite articles to describe movement towards something/someone.
      3. Use 'in' (in) and 'auf' (on, at) with dative definite articles to describe the location of something or someone.
      4. Accusative definite articles are ‘den’ (m), ‘die’ (f), ‘das’ (nt) and dative forms are ‘dem’ (m), ‘der’ (f), ‘dem’ (nt).
      5. 'Auf' can also mean 'to' or 'at', especially when referring to events or open spaces.

      Keywords

      • [st] - pronounced as in ‘stark’

      • In - preposition meaning ‘in’ or ‘into’

      • Auf - preposition meaning ‘on’ or ‘onto’

      • Accusative case - used with prepositions to indicate movement towards someone or something

      • Dative case - used with prepositions to indicate the location of someone or something

      Common misconception

      'Auf' always means 'on' or 'onto'.

      'Auf' sometimes means ‘at’ or ‘to’, especially with events or open spaces.

      Teacher tip

      Alternative use of Task B3: students listen to the audio and read along. Teacher pauses the audio before the gaps. Students and teacher summarise the meaning of what has come before, as a class. Students propose a sensible word (or phrase) which could come next, and write it down. Check responses.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      At the start of a word, [st] sounds like the English ...

      'sp'.
      'sch'.
      Correct answer: 'sht'.
      'st'.

      Q2.
      Match the definite articles with their cases.

      Correct Answer:masculine accusative,den
      Correct Answer:masculine or neuter dative,dem
      Correct Answer:feminine accusative,die
      Correct Answer:feminine dative,der
      Correct Answer:neuter accusative,das

      Q3.
      Which case is used to express movement towards something or someone?

      Correct answer: accusative
      dative
      either
      neither

      Q4.
      Which case is used to express the location of something or someone?

      accusative
      Correct answer: dative
      either
      neither

      Q5.
      Fill in the gap in the following sentence with the correct definite article: 'Mia lernt in __________ Bibliothek.'

      Correct answer: der
      die
      dem
      das
      den

      Q6.
      Translate the following sentence into English: 'Wir tanzen ins Café.'

      Correct Answer: We dance into the café., We dance into the cafe., We are dancing into the café., We are dancing into the cafe.

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct sound: 'Ich esse mit Freunden ein ____ück Pizza.'

      Sch
      Sp
      Correct answer: St
      S

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Geschäft (nt),shop, business
      Correct Answer:angenehm,pleasant
      Correct Answer:Kino (nt),cinema
      Correct Answer:fallen,to fall, falling
      Correct Answer:springen,to jump, jumping
      Correct Answer:Straße (f),street

      Q3.
      What are the possible meanings of 'auf' with the accusative case?

      Correct answer: onto
      Correct answer: to
      on
      at
      in

      Q4.
      Choose the correct definite article to complete the following sentence: 'Ich bin auf __________ Party.' ('I am at the party.')

      Correct answer: der
      die
      das
      den
      dem

      Q5.
      Choose the correct definite article to complete the following sentence: 'Wir gehen auf __________ Konzert.' ('We go to the concert.')

      der
      die
      Correct answer: das
      den
      dem

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'She is now going into the cinema.' Use word order 1.

      Correct Answer: Sie geht jetzt ins Kino., Sie geht jetzt in das Kino.

      To help you plan your 7 German lesson on: Where are you and where are you going? 'In' and 'auf' (accusative and dative), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...