Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      In and into places: prepositions 'in' and 'auf' (accusative and dative)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise how and when the prepositions ‘in’ and ‘auf’ are used to show the movement or the location of someone or something.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [st] is pronounced as in 'stark'. At the start of a word, it sounds like 'sht'.
      2. Use ‘in’ (into) and ‘auf’ (onto) with accusative definite articles to describe movement towards something or someone.
      3. Use ‘in’ (in) and ‘auf’ (on) with dative definite articles to describe the location of something or someone.
      4. Accusative definite articles are 'den' (m), 'die' (f), 'das' (nt).
      5. Dative definite articles are 'dem' (m), 'der' (f), 'dem' (nt).

      Keywords

      • [st] - pronounced as in 'stark'

      • In - preposition meaning ‘in’ or ‘into’

      • Auf - preposition meaning ‘on’ or ‘onto’

      • Accusative case - used with prepositions to indicate movement towards someone or something

      • Dative case - used with prepositions to indicate the location of someone or something

      Common misconception

      The grammatical gender of feminine nouns changes to masculine in the dative case.

      Feminine nouns are always feminine, no matter what case their article may change to.

      Teacher tip

      Ask students to draw the tables of definite articles in the accusative and dative cases from memory on mini whiteboards, to help embed the pattern of changes.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:am Nachmittag,in the afternoon
      Correct Answer:mit Freunden,with friends
      Correct Answer:mit wem?,with whom?
      Correct Answer:sehr,very
      Correct Answer:nach,to, towards
      Correct Answer:tragen,to wear, carry; wearing, carrying

      Q2.
      Which SSCs (sound-symbol correspondences) sound similar at the very start of a word in German?

      Correct answer: [sp]
      Correct answer: [sch]
      [w]
      [s]
      [th]

      Q3.
      Match the forms of the weak verb 'lernen'.

      Correct Answer:ich,lerne
      Correct Answer:du,lernst
      Correct Answer:sie, er, es,lernt
      Correct Answer:wir,lernen

      Q4.
      Fill in the gap with the correct form of 'fahren' to complete the following sentence: 'Du Skateboard, Ski und Fahrrad.'

      Correct Answer: fährst, faehrst

      Q5.
      Which object pronoun can replace 'Sport' but not 'Gemüse'?

      sie
      Correct answer: ihn
      er
      es

      Q6.
      Translate the following sentence into German, using the verb 'mögen': 'I like to swim.'

      Correct Answer: Ich mag schwimmen.

      6 Questions

      Q1.
      When does [st] sound like 'sht'?

      at the end of a word
      it always sounds like 'sht'
      Correct answer: at the beginning of a word

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Geschäft (nt),shop, business
      Correct Answer:Konzert (nt),concert
      Correct Answer:Kino (nt),cinema
      Correct Answer:Markt (m),market
      Correct Answer:Straße (f),street
      Correct Answer:Stadt (f),city, town

      Q3.
      Which case is used after a preposition to indicate movement towards something?

      nominative
      Correct answer: accusative
      dative

      Q4.
      Which case is used after a preposition to indicate the location of something?

      nominative
      accusative
      Correct answer: dative

      Q5.
      Fill in the gap in the following sentence with the correct definite article: 'Ich gehe in Park und ich esse Eis.'

      Correct Answer: den

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'She sits on the jacket.'

      Correct Answer: Sie sitzt auf der Jacke.

      To help you plan your 7 German lesson on: In and into places: prepositions 'in' and 'auf' (accusative and dative), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...