Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What people have: 'haben' singular persons, indefinite article 'einen'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say what I, you or someone else has, using the verb 'haben' and the indefinite article 'einen'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The verb 'haben' means to have, having. 'Ich habe' means ' I have', 'Du hast' means you have.
      2. The masculine word for 'a' - 'ein' changes to 'einen' after haben and most verbs.
      3. After sein, words for 'a' stay the same.

      Keywords

      • Haben - to have, having

      • Einen - masculine word for 'a' or 'an' used after haben

      • Indefinite article - word for 'a' or 'an'

      Common misconception

      The indefinite article 'ein' always refers to a masculine noun.

      'Ein' could refer to a masculine or a neuter noun. Learn noun genders and look for other clues about a noun's gender. Only masculine nouns use 'einen' after forms of 'haben' and most other verbs, except 'sein'.

      Teacher tip

      Pair work and/or a time limit for students may be beneficial when working on phonics pronunciation tasks, to maintain lesson pace and engagement.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German to the English.

      Correct Answer:oder,or

      or

      Correct Answer:Paar,couple, pair

      couple, pair

      Correct Answer:Tag,day

      day

      Correct Answer:groß,big, large

      big, large

      Correct Answer:nein,no

      no

      Correct Answer:nicht,not

      not

      Q2.
      Which question means 'who is that?'?

      Wie ist das?
      Wo ist das?
      Correct answer: Wer ist das?
      Wie geht's?
      Ist das klar?

      Q3.
      What do the words ein, eine and ein all mean in English?

      and
      the
      I
      Correct answer: a, an
      some

      Q4.
      Connect the German phrases with the English translations:

      Correct Answer:Das ist falsch.,That is wrong.

      That is wrong.

      Correct Answer:Ja, ich habe den Tisch.,Yes, I have the table.

      Yes, I have the table.

      Correct Answer:Nein - Sophie ist nicht richtig.,No - Sophie is not right.

      No - Sophie is not right.

      Correct Answer:Sophie hat das Heft.,Sophie has the exercise book.

      Sophie has the exercise book.

      Correct Answer:Ich habe eine Flasche.,I have a bottle.

      I have a bottle.

      Correct Answer:Das ist ein Mann.,That is a man.

      That is a man.

      Q5.
      True or false: masculine nouns change from der to den after the verb haben.

      Correct Answer: True, true, correct

      Q6.
      Is der, den, die or das missing from this phrase? Ich habe Wasser.

      Correct Answer: das, Das

      4 Questions

      Q1.
      Which words below contain a short [e] sound?

      Correct answer: bitte
      Idee
      Correct answer: danke
      Correct answer: helfen
      Correct answer: besser

      Q2.
      Connect the German with the English verbs.

      Correct Answer:habe,(I) have

      (I) have

      Correct Answer:hast,(you) have

      (you) have

      Correct Answer:hat,(Wolfgang) has

      (Wolfgang) has

      Correct Answer:ist,(Wolfgang) is

      (Wolfgang) is

      Correct Answer:bin,(I) am

      (I) am

      Correct Answer:bist,(you) are

      (you) are

      Q3.
      Which statement is correct?

      Correct answer: Masculine nouns change from ein to einen after haben and most other verbs.
      Feminine nouns change from ein to einen after haben and most other verbs.
      Neuter nouns change from ein to einen after haben and most other verbs.
      All nouns change from ein to einen after haben and most other verbs.
      Masculine nouns change from ein to einen after sein and most other verbs.

      Q4.
      Does ein, einen, eine or ein complete this gap? Wolfgang hat Mathelehrer.

      Correct Answer: einen, Einen

      To help you plan your 7 German lesson on: What people have: 'haben' singular persons, indefinite article 'einen', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...