Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How many? Ask questions and give statements with plural nouns

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask and answer questions in speaking and writing about more than one thing, and build my own sentences from known vocabulary.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [äu] is an important sound symbol correspondence, used often in noun plurals; for example, 'Häuser'.
      2. 'Wie viele ...?' means 'How many ...?'.
      3. Knowing noun genders well is key to applying German plural noun rules 1 to 4 correctly.
      4. Place a question word directly in front of the verb to change a closed question into an open one.

      Keywords

      • [äu] - pronounced [äu] as in 'Mäuse'

      • Wie viele? - how many?

      • Plural - more than one

      Common misconception

      All plurals are formed in the same way.

      Nouns have different rules for plurals depending on their gender and spelling.

      Teacher tip

      Remind learners that there is only one present tense in German, whereas English has two.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these nouns names a family member?

      Correct answer: der Vater
      der Tisch
      das Haus
      der Lieblingssport

      Q2.
      Match the German words to the correct translations.

      Correct Answer:die Band,band

      band

      Correct Answer:der Film,film

      film

      Correct Answer:der Sänger,singer

      singer

      Correct Answer:das Stück,slice

      slice

      Q3.
      Which word would correctly complete the following sentence? 'Der Arzt __________ klein.'

      Correct answer: ist
      sind
      hat
      haben
      bist

      Q4.
      Which of the following nouns are the same in their singular and plural forms?

      Correct answer: der Lehrer
      Correct answer: das Mädchen
      Correct answer: der Engel
      der Zug
      der Tisch

      Q5.
      Translate the following sentence into German: 'You have a question.'

      Correct Answer: Du hast eine Frage., Du hast eine Frage

      Q6.
      Translate the following question into English: 'Wie schreibt man das?'

      Correct Answer: How do you write that?, How do you spell that?

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words contain the [äu] sound?

      der Junge
      das Haus
      Correct answer: die Bäume
      die Sängerin
      Correct answer: die Mäuse

      Q2.
      There is a number missing from the following sequence. Write it in German: eins, zwei, drei, fünf.

      Correct Answer: vier

      Q3.
      Sort the words below into the correct order to translate the following sentence into German: 'the book is good but small'.

      1 - das
      2 - Buch
      3 - ist
      4 - gut
      5 - aber
      6 - klein

      Q4.
      Match up the question words in German and English.

      Correct Answer:wer?,who?

      who?

      Correct Answer:wie?,how?

      how?

      Correct Answer:wie viele?,how many?

      how many?

      Correct Answer:wo?,where?

      where?

      Correct Answer:was?,what?

      what?

      Q5.
      90% of __________ nouns in German follow plural rule one, adding either -e at the end or -e at the end and an umlaut to the vowel. What is the missing word?

      Correct answer: masculine
      feminine
      neuter
      all

      Q6.
      Translate the following question into German: 'What is your favourite band?'

      Correct Answer: Was ist deine Lieblingsband?

      To help you plan your 7 German lesson on: How many? Ask questions and give statements with plural nouns, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...