Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Numbers 1-12: plurals adding umlaut + -er

      Lesson details

      Learning outcome

      I can count to twelve in German, and recognise plurals of masculine, feminine and neuter nouns using four different plural rules.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. For noun plural rule 4, some masculine and neuter nouns add -er with or without an umlaut on the vowel (ä, ö, ü).
      2. 'Wie viele ...?' means 'How many ...?'.
      3. Numbers 1-12 in German are: eins, zwei, drei, vier, fünf, sechs, sieben, acht, neun, zehn, elf, zwölf.

      Keywords

      • Plural rule 1 - add -e or -e + umlaut on a, o, u to many masculine and neuter nouns

      • Plural rule 2 - most masculine and neuter nouns ending in -en, -el, -er stay the same

      • Plural rule 3 - add -n or -en to most feminine nouns

      • Plural rule 4 - add -er to some masculine or neuter nouns, with or without umlaut on a, o, u

      Common misconception

      The same plural rules apply to nouns of all three genders (masculine, feminine, neuter).

      There are different rules for different nouns. It often depends on whether the noun is masculine, feminine or neuter. It is important to learn the plural noun form when learning a new noun.

      Teacher tip

      In Task A1, get students to stand up when they hear the number for their birthday month.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German words below to the correct English translations.

      Correct Answer:toll,great

      great

      Correct Answer:ganz toll,really great

      really great

      Correct Answer:ziemlich toll,quite great

      quite great

      Correct Answer:in Ordnung,OK

      OK

      Correct Answer:hässlich,ugly

      ugly

      Correct Answer:ganz hässlich,really ugly

      really ugly

      Q2.
      Match the German words below to the correct English translations.

      Correct Answer:der Arzt,doctor

      doctor

      Correct Answer:der Platz,place, room

      place, room

      Correct Answer:das Spiel,game

      game

      Correct Answer:der Zug,train

      train

      Correct Answer:das Stück,piece

      piece

      Q3.
      Match the German words below to the correct English translations.

      Correct Answer:es gibt,there is, there are

      there is, there are

      Correct Answer:auch,also

      also

      Correct Answer:viele,lots of, many

      lots of, many

      Correct Answer:grün,green

      green

      Q4.
      Which noun is the odd one out?

      Platz
      Correct answer: Flaschen
      Vater
      Arzt

      Q5.
      Put the accusative forms of 'a' in the following order: masculine, feminine, neuter.

      1 - einen
      2 - eine
      3 - ein

      Q6.
      Match each noun to the correct gender.

      Correct Answer:Gutschein ,masculine

      masculine

      Correct Answer:iPad ,neuter

      neuter

      Correct Answer:Jacke,feminine

      feminine

      6 Questions

      Q1.
      Put the numbers in order from lowest to highest.

      1 - eins
      2 - zwei
      3 - drei
      4 - vier
      5 - fünf
      6 - sechs

      Q2.
      Put the numbers in order from lowest to highest.

      1 - sieben
      2 - acht
      3 - neun
      4 - zehn
      5 - elf
      6 - zwölf

      Q3.
      Translate the following sentence into English: 'Es gibt viele Tische.'

      Correct Answer: There are lots of tables., There are many tables. , There are a lot of tables.

      Q4.
      Which of the following nouns stay the same in their plural form (plural rule 2)?

      Correct answer: der Engel
      Correct answer: der Lehrer
      die Flasche
      das Buch

      Q5.
      Match the nouns to the plural rule they apply to.

      Correct Answer:der Tisch (table),plural rule 1 - add -e or -e + umlaut (a, o, u) to many m and nt nouns

      plural rule 1 - add -e or -e + umlaut (a, o, u) to many m and nt nouns

      Correct Answer:die Frau (lady),plural rule 3 - add -n or -en to most feminine nouns

      plural rule 3 - add -n or -en to most feminine nouns

      Correct Answer:das Lied (song),plural rule 4 - add -er to m or nt nouns, with/without umlaut a, o, u

      plural rule 4 - add -er to m or nt nouns, with/without umlaut a, o, u

      Correct Answer:das Mädchen (girl),plural rule 2 - m and nt nouns ending in -en, -el, -er stay the same

      plural rule 2 - m and nt nouns ending in -en, -el, -er stay the same

      Q6.
      Complete the following sentence: ' Spiele gibt es?'

      Correct answer: Wie viele
      Wie sagt
      Wie schreibt
      Was ist

      To help you plan your 7 German lesson on: Numbers 1-12: plurals adding umlaut + -er, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...