Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What you and others have and what it is like: subject pronoun 'sie' for 'they'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what I and others have, using the correct subject pronouns for 'it' and 'they', and I can understand a longer text on Christmas in Berlin.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [o] and [ö] need practice to distinguish between singular and plural forms of some nouns, e.g., 'Vogel' and 'Vögel'.
      2. Masculine and neuter nouns ending in -el, -en and -er don’t usually change in the plural form.
      3. A few -el, -en and -er plurals do add an umlaut to ‘a’, ‘o’, and ‘u’, e.g., 'Vögel'.
      4. To say 'they' in German, use 'sie' for all genders.
      5. The subject pronoun 'sie' means both 'it' (feminine) and 'they'. The verb form tells us what is being talked about.

      Keywords

      • [o] - pronounced short [o] as in ‘Schottland’ and long [o] as in ‘Vogel’

      • [ö] - pronounced short [ö] as in 'zwölf' and long [ö] as in ‘Vögel’

      • Subject pronoun - represents the person, people or thing(s) doing the verb, e.g., I, we, they

      • Sie - the subject pronoun plural ‘they’

      Common misconception

      'Sie' always refer to feminine 'it' when used as a subject pronoun.

      'Sie' means 'it' in the feminine form and 'they' in the plural form. 'Sie' is used for all plural forms.

      Teacher tip

      For Task C3, elicit answers from pupils in the third person by asking, e.g., ‘Was hat Mark? Was denkt Mark?’.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the capital city of Germany?

      Paris
      Rome
      Correct answer: Berlin
      Stuttgart

      Q2.
      What gender is the subject pronoun in the following sentence? 'Ich habe ein Buch. Es ist toll.'

      masculine
      feminine
      Correct answer: neuter

      Q3.
      Which of these nouns are plural?

      Correct answer: die Geschenke
      die Kirche
      Correct answer: die Spiele
      die Familie

      Q4.
      Match the German vocabulary below to the correct English translations.

      Correct Answer:das Wasser,water

      water

      Correct Answer:die Welt,world

      world

      Correct Answer:das Haustier,pet

      pet

      Correct Answer:der Lehrer,teacher

      teacher

      Q5.
      Translate the following sentence into English: 'Das Auto ist rot. Es ist klein.'

      Correct Answer: The car is red. It is small. , 'The car is red. It is small.'

      Q6.
      Match the adjectives below to the correct English translations.

      Correct Answer:toll,great

      great

      Correct Answer:in Ordnung,okay

      okay

      Correct Answer:hässlich,ugly

      ugly

      Correct Answer:dunkel,dark

      dark

      Correct Answer:gut,good

      good

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following words contains a short [o] sound?

      Correct answer: Schottland
      Vogel
      Correct answer: Kopf
      Vögel

      Q2.
      Place the following words in order of their vowel length, from shortest to longest.

      1 - Schottland
      2 - Obst
      3 - Vögel

      Q3.
      How can you determine whether 'sie' means 'they' or 'it' in a sentence?

      Correct answer: by looking at the verb form
      Correct answer: by looking at the noun
      by looking at the adjective

      Q4.
      What happens to most masculine and neuter nouns ending in -el, -er, or -en in the plural form?

      they add an -e ending
      Correct answer: they do not add any ending
      they add an -s ending
      they add an -en ending

      Q5.
      What happens to vowels when German nouns are made plural?

      they always add an umlaut regardless of the word
      Correct answer: they change ‘a’ to ‘ä,’ ‘o’ to ‘ö,’ and ‘u’ to ‘ü’ in many plural forms
      they add an umlaut only to feminine nouns
      they only add umlauts in the plural if the noun ends in -el, -er, or -en

      Q6.
      Which of the following pairs of singular and plural forms are correct?

      Correct answer: Vogel - Vögel
      Mädchen- - Mädchens
      Correct answer: Fenster - Fenster

      To help you plan your 7 German lesson on: What you and others have and what it is like: subject pronoun 'sie' for 'they', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...