Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Greetings and locating things: capital letters on German nouns

      Lesson details

      Learning outcome

      I can capitalise and apply grammatical gender to nouns and ask and answer where something is.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [a] can be short or long, but an 'e' at the end of a word is always very short, for example 'danke'.
      2. All German nouns start with a capital letter.
      3. German has three words for 'the': der (masculine), die (feminine) and das (neuter).
      4. Wo ist ..?', meaning 'Where is ... ?' is followed by the definite article and noun for simple location questions.
      5. Simple location questions can be answered using 'ist' (is) and 'hier' (here) or 'da' (there).

      Keywords

      • [a] - pronounced [a] as in 'kalt' and [a] as in 'sagen'

      • Noun - a word for a person, place, or thing

      • Der, die, das - words for 'the'

      • Wo ist? - where is?

      Common misconception

      Only proper nouns have a capital letter.

      In German, all nouns, regardless of where they are in a sentence, have a capital letter.

      Teacher tip

      Cycle 3 slides 27-30: Say the gender of either one and students respond by either turning their heads to the left or right or pointing at the correct picture. This can be framed as the partially completed question 'Wo ist der/die/das?'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the gender definitions.

      Correct Answer:Grammatical gender,Way to categorise all nouns as either feminine, masculine or neuter

      Way to categorise all nouns as either feminine, masculine or neuter

      Correct Answer:Biological gender,Refers to physical gender e.g. male, female

      Refers to physical gender e.g. male, female

      Q2.
      Identify the nouns.

      go
      Correct answer: cat
      eat
      Correct answer: London
      Correct answer: day

      Q3.
      Which words mean 'the' in German?

      Correct answer: der
      da
      Correct answer: die
      Correct answer: das

      Q4.
      Translate 'Mia ist hier' into English.

      Correct Answer: Mia is here., Mia is here

      Q5.
      Match up the German with the English.

      Correct Answer:das Fenster,(the) window

      (the) window

      Correct Answer:der Tisch,(the) table

      (the) table

      Correct Answer:die Flasche,(the) bottle

      (the) bottle

      Q6.
      Translate 'wo ist' into English.

      Correct Answer: Where is?, Where is, where is

      6 Questions

      Q1.
      Which word has a short [a] sound?

      fahren
      sagen
      Correct answer: Klasse

      Q2.
      Which two words have a long [a] sound?

      Gast
      Correct answer: Paar
      Correct answer: Tag
      Flasche
      kalt

      Q3.
      What does every noun in German need?

      Correct Answer: A capital letter, capital letter, capital

      Q4.
      Put this sentence in the correct order.

      1 - Der
      2 - Tisch
      3 - ist
      4 - da

      Q5.
      Translate this sentence into English: Wo ist das Fenster?

      Correct Answer: Where is the window?, Where is the window, where is the window

      Q6.
      Translate this sentence into German: The class is here.

      Correct Answer: Die Klasse ist hier., Die Klasse ist hier, die Klasse ist hier

      To help you plan your 7 German lesson on: Greetings and locating things: capital letters on German nouns, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...